Ogórki małosolne
Jeśli nie wiesz co zrobić z nadmiarem ogórków to odpowiedź jest prosta – ogórki kiszone lub małosolne! Latem na bazarkach można kupić gotowe zestawy do kiszenia ogórków składające się ze świeżego czosnku, kawałka chrzanu, gałązek kopru i liści chrzanu. Taki zestaw w zupełności wystarczy do przygotowania ok. 2 kg ogórków małosolnych.
Ogórki małosolne
Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych małych
- 1 główka czosnku świeżego
- 1 kawałek chrzanu świeżego
- 4 gałązki kopru
- 2 liście chrzanu opcjonalnie
- 4 liście laurowe
- 2 l wody
- 2 łyżki soli
Sposób przygotowania
- Ogórki umyj pod bieżącą wodą, odetnij końcówki z obu stron.
- Czosnek, chrzan, koper i liście chrzanu przepłucz pod bieżącą wodą.
- Korzeń chrzanu potnij na słupki.
- Do wyparzonego wrzątkiem słoika lub kamionkowego naczynia włóż gałązkę kopru, liść laurowy i ¼ główki czosnku (przekrój ją na pół, a później jeszcze raz na pół), a następnie włóż mniej więcej ¼ ogórków.
- Na ogórkach ponownie połóż gałązkę kopru, liść laurowy, liść chrzanu, korzeń chrzanu, ¼ główki czosnku i ponownie warstwę ogórków.
- Wykonuj powyższy krok aż do zużycia wszystkich składników.
- Zagotuj wodę, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
- Słoną zalewą zalej ogórki, tak aby były całkowicie pod wodą.
- Słoja z ogórkami nie zamykaj szczelnie (powinny mieć dostęp do powietrza). Po dwóch dniach w temperaturze pokojowej, ogórki nadają się do jedzenia.
Zostaw komentarz