Ogórki małosolne

ogórki małosolne

Jeśli nie wiesz co zrobić z nadmiarem ogórków to odpowiedź jest prosta – ogórki kiszone lub małosolne! Latem na bazarkach można kupić gotowe zestawy do kiszenia ogórków składające się ze świeżego czosnku, kawałka chrzanu, gałązek kopru i liści chrzanu. Taki zestaw w zupełności wystarczy do przygotowania ok. 2 kg ogórków małosolnych.

ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Przygotowanie 20 mins
Czas kiszenia 2 d
Porcje 2 kg

Składniki
  

  • 2 kg ogórków gruntowych małych
  • 1 główka czosnku świeżego
  • 1 kawałek chrzanu świeżego
  • 4 gałązki kopru
  • 2 liście chrzanu opcjonalnie
  • 4 liście laurowe
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania
 

  • Ogórki umyj pod bieżącą wodą, odetnij końcówki z obu stron.
  • Czosnek, chrzan, koper i liście chrzanu przepłucz pod bieżącą wodą.
  • Korzeń chrzanu potnij na słupki.
  • Do wyparzonego wrzątkiem słoika lub kamionkowego naczynia włóż gałązkę kopru, liść laurowy i ¼ główki czosnku (przekrój ją na pół, a później jeszcze raz na pół), a następnie włóż mniej więcej ¼ ogórków.
  • Na ogórkach ponownie połóż gałązkę kopru, liść laurowy, liść chrzanu, korzeń chrzanu, ¼ główki czosnku i ponownie warstwę ogórków.
  • Wykonuj powyższy krok aż do zużycia wszystkich składników.
  • Zagotuj wodę, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
  • Słoną zalewą zalej ogórki, tak aby były całkowicie pod wodą.
  • Słoja z ogórkami nie zamykaj szczelnie (powinny mieć dostęp do powietrza). Po dwóch dniach w temperaturze pokojowej, ogórki nadają się do jedzenia.

Podobne przepisy

Sałatka z zielonych...

Jedynym problemem w przygotowaniu takiej sałatki jest dostęp do zielonych pomidorów....

Proste kimchi

Kimchi można przygotować na wiele różnych sposobów i czasami nie mamy pod ręką...

Opieńki w occie

Opieńki to mało powszechne grzyby i ciężko je kupić w sklepach lub na ryneczkach....

Zostaw komentarz

Oceń przepis!