Opieńki w occie

opieńki w occie

Opieńki to mało powszechne grzyby i ciężko je kupić w sklepach lub na ryneczkach. Jeśli uda się to zrobić lub zebrać własne w lesie, warto przygotować z nich przetwory. Opieńki w occie stanowią idealny dodatek do typowo polskiego obiadu składającego się z ziemniaków oraz schabowego.

opieńki w occie

Opieńki w occie

Przygotowanie 35 mins
Gotowanie 15 mins
Danie Przetwory
Porcje 6 słoików

Składniki
  

  • 1 kg opieniek
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania
 

  • Grzyby oczyść, umyj pod bieżącą wodą, usuń ogonki i wrzuć do garnka.
  • Opieńki zalej zimną wodą, wsyp sól oraz kwasek cytrynowy i gotuj przez 10-15 minut.
  • Grzybki osącz na sicie i przełóż do przygotowanych wcześniej słoików.
  • Przygotuj zalewę z wody, octu, cukru, ziela angielskiego oraz liścia laurowego.
  • Zalewę doprowadź do wrzenia i gorącą zalej grzybki w słoikach.
  • Słoiki zakręć i postaw do góry dnem.

Podobne przepisy

Ogórki małosolne

Jeśli nie wiesz co zrobić z nadmiarem ogórków to odpowiedź jest prosta –...

Sałatka z zielonych...

Jedynym problemem w przygotowaniu takiej sałatki jest dostęp do zielonych pomidorów....

Proste kimchi

Kimchi można przygotować na wiele różnych sposobów i czasami nie mamy pod ręką...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!