Opieńki w occie
Opieńki to mało powszechne grzyby i ciężko je kupić w sklepach lub na ryneczkach. Jeśli uda się to zrobić lub zebrać własne w lesie, warto przygotować z nich przetwory. Opieńki w occie stanowią idealny dodatek do typowo polskiego obiadu składającego się z ziemniaków oraz schabowego.
Opieńki w occie
Składniki
- 1 kg opieniek
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania
- Grzyby oczyść, umyj pod bieżącą wodą, usuń ogonki i wrzuć do garnka.
- Opieńki zalej zimną wodą, wsyp sól oraz kwasek cytrynowy i gotuj przez 10-15 minut.
- Grzybki osącz na sicie i przełóż do przygotowanych wcześniej słoików.
- Przygotuj zalewę z wody, octu, cukru, ziela angielskiego oraz liścia laurowego.
- Zalewę doprowadź do wrzenia i gorącą zalej grzybki w słoikach.
- Słoiki zakręć i postaw do góry dnem.
Zostaw komentarz