Proste kimchi
Kimchi można przygotować na wiele różnych sposobów i czasami nie mamy pod ręką wszystkich składników lub są problemy z ich dostępnością w okolicznych sklepach. Poniższy przepis wykorzystuje składniki, które bez problemu powinno się dać kupić w każdym większym sklepie. Warto pamiętać, że kimchi zmienia swój smak w trakcie kiszenia, dlatego warto go próbować i zatrzymać proces w momencie, gdy smak będzie kapusty będzie najlepszy.
Proste kimchi
Składniki
- 1 kapusta pekińska
- 4 cebule dymki
- 4 ząbki czosnku
- 4 cm świeżego imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1,75 l wody
- 50 g soli
Sposób przygotowania
- Głąb kapusty odetnij, liście rozdziel i umyj pod bieżącą wodą, a następnie porwij lub potnij je na 5cm kawałki.
- Kapustę umieść w dużej misce.
- Zagotuj 1l wody, dodaj 40g soli i dokładnie wymieszaj.
- Wodę z solą wlej do kapusty, lekko zamieszaj i przygnieć kapustę, np. dużym talerzem obciążonym słoikiem z wodą.
- Po 2,5 godzinie kapustę odwróć na drugą stronę i ponownie przygnieć na kolejne 2,5 godziny.
- Kapustę odcedź na sicie, przełóż do wypłukanej miski i zalej zimną wodą.
- Po 5 minutach przełóż kapustę na sito i zostaw ją tam aby ociekała z wody.
- Imbir obierz i zetrzyj na tarce.
- Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
- Paprykę umyj, wydrąż gniazdo nasienne i potnij na małe kawałki.
- Cebulę dymkę umyj, osusz, obierz i potnij w krążki.
- W miseczce wymieszaj czosnek, imbir, paprykę, cebulę, cukier i sos sojowy.
- Kapustę wymieszaj z zawartością miseczki i włóż do wyparzonego słoika.
- Pozostałą sól rozpuść w 750 ml wody.
- Kapustę w słoiku zalej wodą z solą, dociąż z góry innym słoikiem wypełnionym wodą, a następnie zakręć słoik.
- Kapustę odstaw w ciemne miejsce na 2-4 dni, aby się ukisiła.
Porady
- Gotowe kimchi wstaw do lodówki i zużyj jak najszybciej, aby nie zmieniło swojego smaku.
- Do mieszanki czosnku, imbiru i innych przypraw możesz dodać 1 łyżkę suszonej ostrej papryki.
Zostaw komentarz