Proste kimchi

kimchi

Kimchi można przygotować na wiele różnych sposobów i czasami nie mamy pod ręką wszystkich składników lub są problemy z ich dostępnością w okolicznych sklepach. Poniższy przepis wykorzystuje składniki, które bez problemu powinno się dać kupić w każdym większym sklepie. Warto pamiętać, że kimchi zmienia swój smak w trakcie kiszenia, dlatego warto go próbować i zatrzymać proces w momencie, gdy smak będzie kapusty będzie najlepszy.

kimchi

Proste kimchi

Przygotowanie 45 mins
Gotowanie 5 hrs
Kiszenie 3 d
Danie Przetwory
Porcje 2 l słoik

Składniki
  

  • 1 kapusta pekińska
  • 4 cebule dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,75 l wody
  • 50 g soli

Sposób przygotowania
 

  • Głąb kapusty odetnij, liście rozdziel i umyj pod bieżącą wodą, a następnie porwij lub potnij je na 5cm kawałki.
  • Kapustę umieść w dużej misce.
  • Zagotuj 1l wody, dodaj 40g soli i dokładnie wymieszaj.
  • Wodę z solą wlej do kapusty, lekko zamieszaj i przygnieć kapustę, np. dużym talerzem obciążonym słoikiem z wodą.
  • Po 2,5 godzinie kapustę odwróć na drugą stronę i ponownie przygnieć na kolejne 2,5 godziny.
  • Kapustę odcedź na sicie, przełóż do wypłukanej miski i zalej zimną wodą.
  • Po 5 minutach przełóż kapustę na sito i zostaw ją tam aby ociekała z wody.
  • Imbir obierz i zetrzyj na tarce.
  • Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
  • Paprykę umyj, wydrąż gniazdo nasienne i potnij na małe kawałki.
  • Cebulę dymkę umyj, osusz, obierz i potnij w krążki.
  • W miseczce wymieszaj czosnek, imbir, paprykę, cebulę, cukier i sos sojowy.
  • Kapustę wymieszaj z zawartością miseczki i włóż do wyparzonego słoika.
  • Pozostałą sól rozpuść w 750 ml wody.
  • Kapustę w słoiku zalej wodą z solą, dociąż z góry innym słoikiem wypełnionym wodą, a następnie zakręć słoik.
  • Kapustę odstaw w ciemne miejsce na 2-4 dni, aby się ukisiła.

Porady

  • Gotowe kimchi wstaw do lodówki i zużyj jak najszybciej, aby nie zmieniło swojego smaku.
  • Do mieszanki czosnku, imbiru i innych przypraw możesz dodać 1 łyżkę suszonej ostrej papryki.

Podobne przepisy

Ogórki małosolne

Jeśli nie wiesz co zrobić z nadmiarem ogórków to odpowiedź jest prosta –...

Sałatka z zielonych...

Jedynym problemem w przygotowaniu takiej sałatki jest dostęp do zielonych pomidorów....

Opieńki w occie

Opieńki to mało powszechne grzyby i ciężko je kupić w sklepach lub na ryneczkach....

Zostaw komentarz

Oceń przepis!