Sałatka z zielonych pomidorów
Jedynym problemem w przygotowaniu takiej sałatki jest dostęp do zielonych pomidorów. Jeśli masz własny ogród, znajomego sprzedawcę lub rolnika, możesz zacząć przygotowywać sałatkę na zimę.
Sałatka z zielonych pomidorów
Składniki
- 1 kg zielonych pomidorów
- 2 cebule
- 1½ łyżki soli
- 750 ml wody
- 100 ml octu spirytusowego
- 100 g cukru
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 12 ziarenek pieprzu
- 3 listki laurowe
Sposób przygotowania
- Zielone pomidory umyj, osusz, usuń szypułki oraz wytnij twardą część, która jest pod szypułką.
- Pomidory pokrój w plasterki o grubości mniej więcej 3 mm.
- Cebulę obierz, pokrój w plasterki.
- Pokrojone pomidory i cebulę umieść w misce, zasyp solą, wymieszaj, odstaw na 12 godzin aby puściły sok.
- Do czystych i wyparzonych słoików wrzuć ziarenko ziela angielskiego, dwa ziarenka pieprzu i połowę liścia laurowego.
- Na przyprawy wyłóż pomidory i cebulę odsączone z soku, tak aby zajęły mniej więcej ⅘ objętości słoików.
- Do garnka wlej wodę, wsyp cukier i zagotuj, a następnie dolej ocet.
- Wrzącą cieczą zalewaj pomidory w słoikach, aby na górze pozostał mniej więcej 1 cm wolnej przestrzeni.
- Słoiki zakręć, postaw do góry dnem.
- Na drugi dzień może je zapasteryzować, czyli należy umieścić je w garnku na drewnianej desce i zalać wodą do ⅗ wysokości słoika.
- Całość zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu przez minimum 20 minut.
Zostaw komentarz