Sałatka z zielonych pomidorów

sałatka z zielonych pomidorów

Jedynym problemem w przygotowaniu takiej sałatki jest dostęp do zielonych pomidorów. Jeśli masz własny ogród, znajomego sprzedawcę lub rolnika, możesz zacząć przygotowywać sałatkę na zimę.

sałatka z zielonych pomidorów

Sałatka z zielonych pomidorów

Przygotowanie 1 hr
Gotowanie 10 mins
Pozostałe 13 hrs
Danie Przetwory
Porcje 6 słoików

Składniki
  

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 2 cebule
  • łyżki soli
  • 750 ml wody
  • 100 ml octu spirytusowego
  • 100 g cukru
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 12 ziarenek pieprzu
  • 3 listki laurowe

Sposób przygotowania
 

  • Zielone pomidory umyj, osusz, usuń szypułki oraz wytnij twardą część, która jest pod szypułką.
  • Pomidory pokrój w plasterki o grubości mniej więcej 3 mm.
  • Cebulę obierz, pokrój w plasterki.
  • Pokrojone pomidory i cebulę umieść w misce, zasyp solą, wymieszaj, odstaw na 12 godzin aby puściły sok.
  • Do czystych i wyparzonych słoików wrzuć ziarenko ziela angielskiego, dwa ziarenka pieprzu i połowę liścia laurowego.
  • Na przyprawy wyłóż pomidory i cebulę odsączone z soku, tak aby zajęły mniej więcej ⅘ objętości słoików.
  • Do garnka wlej wodę, wsyp cukier i zagotuj, a następnie dolej ocet.
  • Wrzącą cieczą zalewaj pomidory w słoikach, aby na górze pozostał mniej więcej 1 cm wolnej przestrzeni.
  • Słoiki zakręć, postaw do góry dnem.
  • Na drugi dzień może je zapasteryzować, czyli należy umieścić je w garnku na drewnianej desce i zalać wodą do ⅗ wysokości słoika.
  • Całość zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu przez minimum 20 minut.

Podobne przepisy

Ogórki małosolne

Jeśli nie wiesz co zrobić z nadmiarem ogórków to odpowiedź jest prosta –...

Proste kimchi

Kimchi można przygotować na wiele różnych sposobów i czasami nie mamy pod ręką...

Opieńki w occie

Opieńki to mało powszechne grzyby i ciężko je kupić w sklepach lub na ryneczkach....

Zostaw komentarz

Oceń przepis!