Panierowane papryczki jalapeno
Idealna przekąska dla fanów pikantnego jedzenia? Papryczki jalapeno nadziewane serem mozzarellą, panierowane i smażone na głębokim oleju. Najlepiej smakują w towarzystwie salsy pomidorowej lub kwaśnej śmietany, które przełamują pikanterię papryczek. Warto podać je na ciepło, gdy ser wewnątrz jalapeno jest jeszcze płynny.
Panierowane papryczki jalapeno
Składniki
- 4 papryczki jalapeno
- 100 g sera mozzarella (w kawałku)
- 2 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- olej rzepakowy (do smażenia)
Sposób przygotowania
- Papryczki umyj, odetnij górę i wydrąż gniazda nasienne.
- Jajka rozkłóć w miseczce.
- Do drugiej miseczki wsyp mąkę pszenną.
- Do trzeciej miseczki wsyp bułkę tartą.
- Ser mozzarella pokrój w słupki i nadziej nim przygotowane papryczki.
- Papryczki obtocz w mące, następnie zanurz w jajkach i obtocz w bułce tartej.UWAGA! Ze względu na to, że papryczki są śliskie i część panierki z nich zejdzie, możesz ponownie zanurzyć je w jajkach i obtoczyć w bułce tartej. W ten sposób powstanie grubsza warstwa panierki, która nie odpadnie z papryczek.
- W rondelku rozgrzej olej.UWAGA! Papryczki smaży się na głębokim oleju, więc powinien zajmować mniej więcej ½ lub ⅓ pojemności rondelka.
- Na rozgrzany olej wykładaj papryczki i co jakiś czas obracaj aby zrumieniły się z każdej strony.
- Gotowe papryczki odłów i umieść na ręcznikach papierowych aby ociekły z tłuszczu.
Porady
- Papryczki podawaj z salsą pomidorową lub kwaśną śmietaną.
Zostaw komentarz