Twarogowy zawijaniec z filo

Ciasto filo można wykorzystać nie tylko do robienia deserów, ale również do słonych przekąsek lub dań głównych. Po zawinięciu w arkusze ciasta twarogu można zrobić poniższego ślimaka lub mniejsze roladki.

Twarogowy zawijaniec z filo
Składniki
- 1 opakowanie ciasta filo
- 170 g sera feta
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- pieprz czarny
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Ser feta, twaróg i jajko dokładnie wymieszaj.
- Pastę twarogową dopraw pieprzem i ponownie wymieszaj.
- Okrągłe naczynie do zapiekania (22 cm średnicy) posmaruj delikatnie oliwą z oliwek.
- Jeden arkusz filo posmaruj oliwą z oliwek, przykryj go drugim arkuszem na który wyłóż ¼ masy twarogowej.
- Masę twarogową rozsmaruj, a następnie zwiń arkusz wzdłuż dłuższego brzegu. Analogicznie postąp z resztą arkuszy, aż do zużycia całego twarogu.
- Gotowe ruloniki ułóż w formie do pieczenia, tworząc z nich ślimaka.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45 minut.
Zostaw komentarz