Twarogowy zawijaniec z filo

Twarogowy zawijaniec z filo

Ciasto filo można wykorzystać nie tylko do robienia deserów, ale również do słonych przekąsek lub dań głównych. Po zawinięciu w arkusze ciasta twarogu można zrobić poniższego ślimaka lub mniejsze roladki.

Twarogowy zawijaniec z filo

Twarogowy zawijaniec z filo

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 45 mins
Danie Słone przekąski
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 170 g sera feta
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • pieprz czarny
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania
 

  • Ser feta, twaróg i jajko dokładnie wymieszaj.
  • Pastę twarogową dopraw pieprzem i ponownie wymieszaj.
  • Okrągłe naczynie do zapiekania (22 cm średnicy) posmaruj delikatnie oliwą z oliwek.
  • Jeden arkusz filo posmaruj oliwą z oliwek, przykryj go drugim arkuszem na który wyłóż ¼ masy twarogowej.
  • Masę twarogową rozsmaruj, a następnie zwiń arkusz wzdłuż dłuższego brzegu. Analogicznie postąp z resztą arkuszy, aż do zużycia całego twarogu.
  • Gotowe ruloniki ułóż w formie do pieczenia, tworząc z nich ślimaka.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45 minut.

Podobne przepisy

Panierowany ser feta

Jeśli szukasz słonej przekąski do piwa, to jesteś w dobrym miejscu. Panierowany ser...

Panierowane papryczki

Idealna przekąska dla fanów pikantnego jedzenia? Papryczki jalapeno nadziewane serem...

Kwiaty cukinii w cieście...

Kwiaty cukinii można wykorzystać do zrobienia włoskiego placka o nazwie Scarpaccia lub...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!