Panierowany ser feta

panierowany ser feta

Jeśli szukasz słonej przekąski do piwa, to jesteś w dobrym miejscu. Panierowany ser feta nada się do tego idealnie. Możesz kupić cały blok sera i pokroić go w kostkę o wielkości mniej więcej 1cm x 1cm, albo użyć gotowej fety w kostkach. Przy tej drugiej opcji kosteczki będą malutkie i większość będzie stanowić panierka. Przy pierwszej opcji ser feta będzie znacznie bardziej wyczuwalny, co nie każdemu może pasować.

panierowany ser feta

Panierowany ser feta

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 20 mins
Danie Przekąska
Porcje 10 porcji

Składniki
  

  • 1 opakowanie sera feta
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Sposób przygotowania
 

  • Jajka rozkłóć w miseczce.
  • Do drugiej miseczki wsyp mąkę pszenną.
  • Do trzeciej miseczki wsyp bułkę tartą.
  • Ser feta odsącz z zalewy i pokrój w kostkę, a następnie osusz na ręczniku papierowym.
  • Ser obtocz w mące, następnie zanurz w jajkach i na koniec obtocz w bułce tartej.
  • W rondelku rozgrzej olej.
    UWAGA! Ser należy smażyć na głębokim oleju, więc powinien wypełnić rondelek do ½ lub ⅓ wysokości.
  • Na rozgrzany olej wrzucaj ser feta i smaż do uzyskania złocistobrązowej panierki.

Porady

  • Jeśli masz ser feta w kostce, możesz go pokroić w paski o połowę cieńsze od paluszków rybnych.

Podobne przepisy

Panierowane papryczki

Idealna przekąska dla fanów pikantnego jedzenia? Papryczki jalapeno nadziewane serem...

Kwiaty cukinii w cieście...

Kwiaty cukinii można wykorzystać do zrobienia włoskiego placka o nazwie Scarpaccia lub...

Twarogowy zawijaniec z filo

Ciasto filo można wykorzystać nie tylko do robienia deserów, ale również do słonych...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!