Panierowany ser feta
Jeśli szukasz słonej przekąski do piwa, to jesteś w dobrym miejscu. Panierowany ser feta nada się do tego idealnie. Możesz kupić cały blok sera i pokroić go w kostkę o wielkości mniej więcej 1cm x 1cm, albo użyć gotowej fety w kostkach. Przy tej drugiej opcji kosteczki będą malutkie i większość będzie stanowić panierka. Przy pierwszej opcji ser feta będzie znacznie bardziej wyczuwalny, co nie każdemu może pasować.
Panierowany ser feta
Składniki
- 1 opakowanie sera feta
- 2 jajka
- bułka tarta
- mąka pszenna
- olej rzepakowy (do smażenia)
Sposób przygotowania
- Jajka rozkłóć w miseczce.
- Do drugiej miseczki wsyp mąkę pszenną.
- Do trzeciej miseczki wsyp bułkę tartą.
- Ser feta odsącz z zalewy i pokrój w kostkę, a następnie osusz na ręczniku papierowym.
- Ser obtocz w mące, następnie zanurz w jajkach i na koniec obtocz w bułce tartej.
- W rondelku rozgrzej olej.UWAGA! Ser należy smażyć na głębokim oleju, więc powinien wypełnić rondelek do ½ lub ⅓ wysokości.
- Na rozgrzany olej wrzucaj ser feta i smaż do uzyskania złocistobrązowej panierki.
Porady
- Jeśli masz ser feta w kostce, możesz go pokroić w paski o połowę cieńsze od paluszków rybnych.
Zostaw komentarz