Panierowane papryczki jalapeno

panierowane papryczki jalapeno

Idealna przekąska dla fanów pikantnego jedzenia? Papryczki jalapeno nadziewane serem mozzarellą, panierowane i smażone na głębokim oleju. Najlepiej smakują w towarzystwie salsy pomidorowej lub kwaśnej śmietany, które przełamują pikanterię papryczek. Warto podać je na ciepło, gdy ser wewnątrz jalapeno jest jeszcze płynny.

panierowane papryczki jalapeno

Panierowane papryczki jalapeno

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 25 mins
Danie Przekąska
Porcje 4 sztuki

Składniki
  

  • 4 papryczki jalapeno
  • 100 g sera mozzarella (w kawałku)
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Sposób przygotowania
 

  • Papryczki umyj, odetnij górę i wydrąż gniazda nasienne.
  • Jajka rozkłóć w miseczce.
  • Do drugiej miseczki wsyp mąkę pszenną.
  • Do trzeciej miseczki wsyp bułkę tartą.
  • Ser mozzarella pokrój w słupki i nadziej nim przygotowane papryczki.
  • Papryczki obtocz w mące, następnie zanurz w jajkach i obtocz w bułce tartej.
    UWAGA! Ze względu na to, że papryczki są śliskie i część panierki z nich zejdzie, możesz ponownie zanurzyć je w jajkach i obtoczyć w bułce tartej. W ten sposób powstanie grubsza warstwa panierki, która nie odpadnie z papryczek.
  • W rondelku rozgrzej olej.
    UWAGA! Papryczki smaży się na głębokim oleju, więc powinien zajmować mniej więcej ½ lub ⅓ pojemności rondelka.
  • Na rozgrzany olej wykładaj papryczki i co jakiś czas obracaj aby zrumieniły się z każdej strony.
  • Gotowe papryczki odłów i umieść na ręcznikach papierowych aby ociekły z tłuszczu.

Porady

  • Papryczki podawaj z salsą pomidorową lub kwaśną śmietaną.

Podobne przepisy

Panierowany ser feta

Jeśli szukasz słonej przekąski do piwa, to jesteś w dobrym miejscu. Panierowany ser...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!