Jajecznica z kurkami
Jajecznica na śniadanie to klasyka, którą uwielbiamy łączyć z różnymi składnikami. Najczęściej dodajemy do niej pomidory, czasami pokrojoną paprykę, ale w lecie jednym z najczęstszych dodatków są kurki.
Jajecznica z kurkami
Składniki
- 2 jajka
- 50 g kurek
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania
- Szczypiorek umyj, osusz na ręczniku papierowym i posiekaj.
- Kurki oczyść, umyj pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurki i smaż aż woda całkowicie nie odparuje.
- Do kurek wbij jajka, delikatnie zamieszaj i smaż co jakiś czas mieszając.
- Gotową jajecznicę przełóż na talerz, dopraw solą i pieprzem oraz posyp posiekanym szczypiorkiem.
Porady
- Jajecznicę możesz podać z chlebem posmarowanym masłem i posypanym solą oraz posiekanym szczypiorkiem.
Zostaw komentarz