Pasta z groszku konserwowego
Zielony groszek można wykorzystać na różne sposoby, zaczynając od przygotowania na jego bazie puree lub zupy kremu, na różnych dodatkach i przekąskach kończąc. Całkiem inaczej wygląda sytuacja z groszkiem konserwowym, który w naszej kuchni wykorzystuje się głównie do sałatek. Nie każdy wie, że można z niego przygotować smaczną pastę do kanapek lub krakersów. Jej przygotowanie jest bardzo proste, ponieważ wystarczy podsmażyć cebulkę z czosnkiem na odrobinie masła, a następnie dodać ją do odcedzonego groszku, majonezu i jogurtu. Wszystkie składniki miksuje się na jednolitą pastę i doprawia do smaku. Pasta z groszku konserwowego gotowa.
Pasta z groszku konserwowego
Składniki
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka jogurtu
- ½ łyżeczki masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Czosnek obierz i pokrój na małe kawałki.
- Na patelni rozpuść masło i wsyp cebulę oraz czosnek. Smaż przez chwilę.
- Groszek odsącz z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą.
- Groszek wsyp do malaksera, dodaj pozostałe składniki i podsmażoną cebulę z czosnkiem.
- Miksuj do uzyskania jednolitej pasty.
- Dopraw do smaku i jeszcze chwilę miksuj.
Zostaw komentarz