Murzynek z powidłami śliwkowymi
Murzynki to ciasta, które zawsze wychodzą a do ich przygotowania potrzeba niewiele czasu oraz składników. Zazwyczaj są nieco suche, dlatego można je urozmaicić przekładając powidłami śliwkowymi lub dodając je do ciasta, albo robiąc jedno i drugie do czego zachęcam.
Murzynek z powidłami śliwkowymi
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 200 g masła
- 165 g cukru
- 3 jajka
- 160 g powideł śliwkowych
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
- Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i mleko umieść w rondelku. Podgrzewaj do rozpuszczenia sładników, co jakiś czas mieszając.
- Do ostudzonej masy kakaowej dodaj żółtka, powidła i wymieszaj trzepaczka.
- Mąkę przesiej z cynamonem i sodą, a następnie wymieszaj z masą kakaową.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj łyżką z powstałą masą.
- Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C (góra-dół) przez 50 minut.
Porady
- Ciasto możesz przełożyć powidłami śliwkowymi i polać polewą czekoladową.
Zostaw komentarz