Puszyste gofry z wodą gazowaną

puszyste gofry z wodą gazowaną

Sekret idealnych gofrów tkwi głównie w gofrownicy o dużej mocy. Im większa moc urządzenia, tym gofr szybciej i lepiej się wypieka, dzięki czemu jest bardziej chrupiący. Dodatek wody gazowanej i proszku do pieczenia sprawia, że gofry są bardziej napowietrzone i lekkie.

puszyste gofry z wodą gazowaną

Puszyste gofry z wodą gazowaną

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Deser
Porcje 8 gofrów

Akcesoria

  • gofrownica o mocy 1400W

Składniki
  

  • 240 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 55 g cukru
  • 220 ml wody gazowanej
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania
 

  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  • Białka ubij z solą.
  • Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj olej, wodę i zmiksuj na jednolitą masę.
  • Do żółtek dodaj mąkę i zmiksuj.
  • Do masy żółtkowej dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Gotowe ciasto wykładaj na natłuszczoną i rozgrzaną gofrownicę, a następnie piecz przez około 7 minut.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!