Puszyste gofry z wodą gazowaną
Sekret idealnych gofrów tkwi głównie w gofrownicy o dużej mocy. Im większa moc urządzenia, tym gofr szybciej i lepiej się wypieka, dzięki czemu jest bardziej chrupiący. Dodatek wody gazowanej i proszku do pieczenia sprawia, że gofry są bardziej napowietrzone i lekkie.
Puszyste gofry z wodą gazowaną
Akcesoria
- gofrownica o mocy 1400W
Składniki
- 240 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 55 g cukru
- 220 ml wody gazowanej
- 60 ml oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubij z solą.
- Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj olej, wodę i zmiksuj na jednolitą masę.
- Do żółtek dodaj mąkę i zmiksuj.
- Do masy żółtkowej dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Gotowe ciasto wykładaj na natłuszczoną i rozgrzaną gofrownicę, a następnie piecz przez około 7 minut.
Zostaw komentarz