Paella de mariscos
Paella a la marinera Najpopularniejszą i najbardziej rozpoznawalną paellą jest ta z owocami morza. Można jej spróbować nie tylko w Walencji, ale również w Andaluzji i wzdłuż hiszpańskiego...
Paella a la marinera Najpopularniejszą i najbardziej rozpoznawalną paellą jest ta z owocami morza. Można jej spróbować nie tylko w Walencji, ale również w Andaluzji i wzdłuż hiszpańskiego...
Cortado to hiszpańska kawa, która powstaje przez połączenie takiej samej ilości espresso z delikatnie spienionym mlekiem. Nazwa cortado pochodzi od hiszpańskiego cortar, które oznacza ciąć....
Nazwa barraquito pochodzi od pseudonimu Don Sebastián Rubio („Barraquito” lub „Barraco”), który przychodził do Bar Imperial (w innych źródłach – Bar Paragüitas) w...
Kawa słodzona miodem najprawdopodobniej wywodzi się z Hiszpanii. Do jej przygotowania wystarczy espresso, mleko, przyprawy oraz miód. Cały jej sekret tkwi w użyciu jak najlepszej i przede...
Południe Hiszpanii nie należy do jej najchłodniejszych rejonów, zwłaszcza latem. Nic więc dziwnego, że to właśnie w Andaluzji na stołach króluje ajoblanco – czosnkowy chłodnik....
Najpopularniejsze i najbardziej znane danie kuchni hiszpańskiej – paella, bo o niej mowa, wywodzi się z Walencji. W samej Hiszpanii możemy spróbować kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu...
Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do jego stworzenia potrzebujemy kurczaka oraz dużej ilości czosnku (nawet 40 ząbków). Sos najczęściej...
Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego miasta rozpoczęła swoją ekspansję na całą Hiszpanię. Do jej stworzenia potrzebne są tylko dwa...
Kuchnia hiszpańska, analogicznie jak sama Hiszpania, jest bardzo różnorodna. W zależności od rejonu, w którym się znajdziesz, na talerzu znajdą się całkiem inne potrawy i w dodatku przyrządzane w inny sposób. Na wschodzie widać wpływ arabski oraz rzymski, co przekłada się na dużą ilość owoców morza, ryżu oraz oliwek. Sporo dań z tego rejonu jest słodko-ostrych oraz przyprawianych szafranem. W centrum Hiszpanii dominują króliki oraz dziczyzna, a także groch i fasola. Częściej też używa się tu czosnku oraz kminku. Północ to owoce morza, ryby, sery, kapusta oraz ziemniaki. Najbardziej różnorodna jest południowa część kraju, zwłaszcza kuchnia andaluzyjska, która wiele zawdzięcza wpływom arabskim. To tutaj można zjeść wyśmienite tapas oraz ochłodzić się przy kieliszku tinto de verano. Jednak Hiszpania to nie tylko kontynentalna część, ale również wyspy. Każda z nich ma trochę inną kuchnię, ale większość wzoruje się na kuchni katalońskiej. Bazą dla większości dań na Balearach jest wieprzowina, orzechy oraz warzywa. Jako ciekawostka, najprawdopodobniej tutaj (na Minorce) powstał pierwszy majonez. Kuchnia kanaryjska jest zdominowana przez owoce morza, ryby, ziemniaki, kukurydzę i… banany. Można tu też spróbować gofio, czyli mąki tradycyjnie wykorzystywanej w kuchni Guanczów. Do najsłynniejszych dań kuchni hiszpańskiej z pewnością można zaliczyć paellę, churros, zupę salmorejo, gazpacho, tortillę de patata oraz empanadas. Ale kuchnia hiszpańska to nie tylko wyśmienite dania, desery czy przekąski. To stąd pochodzi szynka iberyjska (jamón ibérico), szynka serrano (jamón serrano) oraz ogrom serów.