Narutomaki – ciastka rybne

narutomaki
Naruto, 鳴門巻き, なると巻き, ナルト, なると

Narutomaki to tradycyjne japońskie ciastko rybne, zaliczane do kamaboko. Powstaje przez zwinięcie białej rybnej pasty (surimi) w rolkę wraz z barwionym na różowo wnętrzem, które tworzy typową dla narutomaki spiralkę. W smaku jest bardzo łagodne i jak się łatwo domyślić, rybne. Najczęściej wykorzystuje się je do ramenu, aby stworzyć kontrast między ciastkiem i pozostałymi brązowymi składnikami. Często spotyka się też je w oden lub nimono.

Dawniej, gdy białe ryby były bardzo drogie, kamaboko były uważane za prawdziwy rarytas i jadło się je tylko na wyjątkowe okazje. Prawdopodobnie dlatego kamaboko są bardzo popularnym prezentem i typowym osechi-ryōri (tradycyjne japońskie potrawy spożywane na Nowy Rok). Od 1983 roku, 15 listopada przypada Dzień Kamaboko.

narutomaki

Narutomaki

Ciastko rybne może służyć jako dodatek do zup, ale również może stanowić doskonałą przekąskę. Możemy je podać z sosem sojowym lub wasabi.
Z podanych proporcji wychodzi mniej więcej 40 ciastek
Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 40 mins
Kuchnia Japońska
Porcje 40 ciastek
Kalorie 6 kcal

Składniki
  

  • 350 g białej ryby bez skóry i ości np. dorsza atlantyckiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mirin
  • 1 białko jaja
  • 2 krople różowego barwnika
  • 1 łyżeczka oleju np. sezamowego

Sposób przygotowania
 

  • Rybę należy oczyścić, tzn. usunąć ości, wyciąć tłuszcz oraz ciemniejsze fragmenty. W ten sposób zostanie mniej więcej 200 g białego mięsa.
  • Fragmenty ryby przepłucz pod zimną wodą, a następnie odciśnij nadmiar wody w ręcznikach papierowych.
  • Mięso wraz z przyprawami (mirin, sól, cukier) zblenduj na jednolitą masę.
  • Ubij białko i dodaj do mięsnej pasty, a następnie całość wymieszaj.
  • Gotową masę podziel na dwie części – 60% pozostaw białą, a do pozostałych 40% dodaj różowy barwnik i wymieszaj.
    UWAGA! Nie przejmuj się jeśli różowy jest bardzo intensywny, po ugotowaniu na parze będzie jaśniejszy.
  • Na desce do krojenia rozłóż folię spożywczą i posmaruj bardzo cienką warstwą oleju.
  • Na folii rozsmaruj białą pastę, tak aby jak najbardziej przypominała kwadrat o grubości mniej więcej 2-3 mm.
    UWAGA! U mnie wyszedł kwadrat o wymiarach mniej więcej 15×15 cm.
  • Różową pastę wyłóż na środek białego kwadratu i rozsmaruj, tak aby z każdej strony pozostał 1 cm wolnego miejsca.
  • Tak powstały kwadrat należy zrolować, starając się docisnąć najmocniej jak się da.
    UWAGA! Jeżeli pasta rybna nie chce odejść od folii, włóż całość do zamrażalnika na mniej więcej 10 minut i spróbuj ponownie.
  • Rybną rolkę, zawiniętą szczelnie w folię, należy gotować na parze przez 15 minut.
  • Po ostygnięciu rolkę kroimy w plasterki i gotowe.

Porady

  • Narutomaki należy zwijać bardzo ciasno, analogicznie jak sushi. Jeśli tego nie zrobimy, wewnątrz pojawią się pęcherzyki powietrza.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!