Zacuscă
Zacuscă to rumuńska pasta, która powstaje z połączenia bakłażana, papryki, pomidorów i cebuli. Doprawia się ją solą, pieprzem i liśćmi laurowymi, a także cukrem. Coraz częściej, pojawiają się jej różne wariacje – z dodatkiem grzybów, fasoli lub ryby. Przygotowywana jest najczęściej po zebraniu plonów (wrzesień) i przechowywana w słoikach.
Zacusca
Składniki
- ½ kg bakłażana 1 sztuka
- 250 g czerwonej papryki 2 sztuki
- ½ cebuli
- 180 g pomidorów mocno dojrzałych
- 60 ml oleju rzepakowego
- ½ łyżki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki cukru pudru
- 1 liść laurowy
Sposób przygotowania
- Paprykę umyj, osusz i nakłuj wykałaczką w wielu miejscach.
- Bakłażana umyj, osusz i również nakłuj wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.
- Paprykę i bakłażana ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika.
- Po 20 minutach obróć papryki.
- Po 20 minutach wyjmij papryki na talerz i obróć bakłażana.
- Po 30 minutach wyłącz piekarnik i wyjmij bakłażana.
- Papryki rozkrój, wyjmij gniazda nasienne i usuń wszystkie pestki z wnętrza.
- Papryki umieść w malakserze i lekko zmiksuj, aż do uzyskania pasty.
- Bakłażana rozkrój i oddziel miąższ od skóry. Miąższ dorzuć do papryki, a skórę wyrzuć.
- Ponownie całość zblenduj.
- Pomidory obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulę i smaż przez 4 minuty aż się zeszkli.
- Do cebuli dorzuć zmiksowane warzywa, pokrojone pomidory, sól, pieprz, olej rzepakowy, liść laurowy i cukier puder. Dokładnie wymieszaj.
- Zawartość patelni smaż przez 90 minut, co jakiś czas całość mieszając.
- Usuń z patelni liść laurowy i dopraw całość wedle uznania, a następnie wymieszaj.
Porady
- Tradycyjna zacusca jest przygotowywana przy użyciu specjalnych drewnianych narzędzi, którymi sieka się upieczoną paprykę i bakłażana. Konsystencja takiej pasty jest nieco inna, niż gdy użyjemy malaksera.
- Jeśli w trakcie gotowania pasta zacznie za bardzo wysychać, dodaj kilka łyżek wody i wymieszaj.
- Zacuscę można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.
- Tradycyjnie zacuscę przechowuje się w słoikach przez około rok. Wystarczy gorącą pastę umieścić w wyparzonych słoikach i je zakręcić.
Zostaw komentarz