Scarpaccia
Scarpaccię można przygotować z zaledwie paru składników – mąki, cukinii, soli i oliwy z oliwek. Wszelkie dodatki, które na nią wrzucimy są opcjonalne i zależą od naszych preferencji. Można ją przygotować nie tylko na słono, ale i na słodko.
Jej nazwa nawiązuje do jej grubości – scarpaccia powinna być cienka jak podeszwa w starym bucie. Jeśli zrobisz ją bardzo cienką i podasz od razu po upieczeniu, będzie świetną przekąską do pochrupania. Jeśli zrobisz ją nieco grubszą, będzie po prostu świetną przekąską.
Scarpaccia
Składniki
- 2 cukinie
- 70 g mąki kukurydzianej
- 70 g mąki 00
- kilka gałązek rozmarynu
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka startego parmezanu
Sposób przygotowania
- Cukinię umyj i pokrój w cienkie plasterki.
- Cukinię posól, wymieszaj, dociśnij czymś ciężkim i odstaw na godzinę, aby puściła sok.
- W misce wymieszaj mąkę pszenną z kukurydzianą, a następnie wlej do niej sok z cukinii (zlej zawartość naczynia i odciśnij warzywo w rękach).
- Całość wymieszaj, ciasto powinno być w miarę gęste.
- Do ciasta dodaj cukinię i ponownie wymieszaj.
- Całość wyłóż na lekko natłuszczony papier do pieczenia.
- Wierzch skrop oliwą z oliwej, posyp parmezanem, bułką tartą i rozłóż gałązki rozmarynu. Jeśli masz pod ręką kwiaty z cukinii, możesz je umyć, podzielić na części i również wyłożyć na wierzch.
- Piecz całość w 200°C przez 40 minut.
Zostaw komentarz