Kawa tiramisu na zimno
Lubisz klasyczne tiramisu? Co powiesz na jego płynną wersję? Kawę tiramisu przygotowuje się z podobnych składników, czyli kawy, biszkoptów Savoiardi, likieru Amaretto i serka mascarpone. Brakuje tu co prawda żółtek, ale akurat w przypadku tego napoju są w zupełności zbędne. Aby „rozrzedzić” kawę należy dodać jeszcze mleko oraz kostki lodu. Wszystkie składniki miksuje się ze sobą i podaje w towarzystwie podłużnych biszkoptów. Kawa ta pomimo tego, że jest płynna, bardziej przypomina w smaku słodki deser.
Kawa tiramisu na zimno
Składniki
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki skondensowanego mleka
- 4 biszkopty Savoiardi
- 50 ml zimnego mleka 3,4%
- 1 łyżka likieru Amaretto
- 1 łyżka serka mascarpone
- 6 kostek lodu
Sposób przygotowania
- Biszkopty połam na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu, w którym będą blendowane.
- Biszkopty zalej mlekiem, likierem Amaretto oraz posyp kawą rozpuszczalną.
- Na koniec wlej skondensowane mleko, dodaj serek mascarpone i kostki lodu.
- Całość zmiksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Porady
- Zamiast kawy rozpuszczalnej i kostek lodu możesz użyć zamrożonego espresso.
- Jeśli Twój blender nie radzi sobie z kostkami lodu, możesz skorzystać z kruszonego lodu (w sklepie można kupić odpowiednie woreczki).
- Kawę możesz ozdobić bitą śmietaną i oprószyć kakao.
Zostaw komentarz