Kawa z likierem Baileys
Pierwszy Baileys powstał 27 listopada 1974, po dwóch latach ciągłych prób i błędów. Oryginalny irlandzki likier Baileys powstaje z mlecznej śmietanki oraz trzykrotnie destylowanej whisky z najstarszej w Irlandii, ponad 400-letniej destylarni w Bushmills. Obecnie można go kupić w wielu odsłonach – tradycyjnej, kawowej, o smaku orzechów laskowych, solonego karmelu, miętowej czekolady czy wanilii z cynamonem. W sklepach pojawiają się również bardziej nietypowe limitowane edycje, jak np. Baileys o smaku babeczek Red Velvet, truskawek ze śmietaną lub szarlotki (Apple Pie). To jakiego z dostępnych likierów użyjesz jako dodatku do kawy, zależy tylko i wyłącznie od Twoich preferencji. Warto tylko pamiętać, że likier ten ma 17% alc i lepiej po takiej kawie nie siadać za kierownicę.
Kawa z likierem Baileys
Składniki
- 150 ml espresso
- 75 ml Baileysa
Sposób przygotowania
- Zaparz espresso w kawiarce.
- Przelej kawę do szklanki i wlej likier Baileys.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
Zostaw komentarz