Klopsiki w sosie pomidorowym
Jednym z niezawodnych pomysłów na obiad są klopsiki. Można je podawać do ziemniaków lub makaronu albo z samymi warzywami. Poniżej znajdziesz przepis na banalnie proste i tanie klopsiki w sosie pomidorowym przygotowanym na bazie passaty i ketchupu. Do ich przygotowania potrzebujesz wyłącznie mięso mielone, natkę pietruszki, miękisz z dwóch kajzerek, posiekaną cebulę i przyprawy. Wszystkie składniki należy połączyć aż do uzyskania w miarę jednolitej masy, a następnie zrobić z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i przysmażyć. W międzyczasie można zacząć przygotowywać sos pomidorowy, przysmażając na maśle przyprawy i mąkę, a następnie zalewając całość passatą i ketchupem. Gotowe klopsiki należy przełożyć do sosu i gotować jeszcze 20 minut. Gotowe, teraz pozostaje ugotować makaron lub ziemniaki i cieszyć się z szybkiego obiadu.
Klopsiki w sosie pomidorowym
Składniki
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- ½ szklanki miękiszu z bułki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- ½ l passaty pomidorowej
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- W średniej misce połącz mięso, słodką paprykę, posiekaną natkę pietruszki, miękisz z bułki oraz obrany i przepuszczony przez praskę czosnek.
- Z masy mięsnej uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- W rondelku rozpuść masło, umieść klopsiki i smaż przez 3-4 minuty aż się zrumienią.
- Gotowe klopsiki osącz na papierowych ręcznikach.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- W rondelku rozpuść masło, dodaj posiekaną cebulkę i podsmaż chwilę.
- Do rondelka wsyp słodką paprykę oraz mąkę, wymieszaj.
- Do rondelka wlej passatę, ketchup i gotuj całość aż do momentu w którym sos lekko zgęstnieje.
- Klopsiki włóż do rondelka z sosem, przykryj i gotuj na małym ogniu przez jakieś 20 minut.
Zostaw komentarz