Klopsiki w sosie pomidorowym

klopsiki w sosie pomidorowym

Jednym z niezawodnych pomysłów na obiad są klopsiki. Można je podawać do ziemniaków lub makaronu albo z samymi warzywami. Poniżej znajdziesz przepis na banalnie proste i tanie klopsiki w sosie pomidorowym przygotowanym na bazie passaty i ketchupu. Do ich przygotowania potrzebujesz wyłącznie mięso mielone, natkę pietruszki, miękisz z dwóch kajzerek, posiekaną cebulę i przyprawy. Wszystkie składniki należy połączyć aż do uzyskania w miarę jednolitej masy, a następnie zrobić z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i przysmażyć. W międzyczasie można zacząć przygotowywać sos pomidorowy, przysmażając na maśle przyprawy i mąkę, a następnie zalewając całość passatą i ketchupem. Gotowe klopsiki należy przełożyć do sosu i gotować jeszcze 20 minut. Gotowe, teraz pozostaje ugotować makaron lub ziemniaki i cieszyć się z szybkiego obiadu.

klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki w sosie pomidorowym

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 40 mins
Danie Danie główne

Składniki
  

Klopsiki
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • ½ szklanki miękiszu z bułki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
Sos pomidorowy
  • ½ l passaty pomidorowej
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania
 

Klopsiki
  • W średniej misce połącz mięso, słodką paprykę, posiekaną natkę pietruszki, miękisz z bułki oraz obrany i przepuszczony przez praskę czosnek.
  • Z masy mięsnej uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • W rondelku rozpuść masło, umieść klopsiki i smaż przez 3-4 minuty aż się zrumienią.
  • Gotowe klopsiki osącz na papierowych ręcznikach.
Sos pomidorowy
  • Cebulę obierz i posiekaj.
  • W rondelku rozpuść masło, dodaj posiekaną cebulkę i podsmaż chwilę.
  • Do rondelka wsyp słodką paprykę oraz mąkę, wymieszaj.
  • Do rondelka wlej passatę, ketchup i gotuj całość aż do momentu w którym sos lekko zgęstnieje.
  • Klopsiki włóż do rondelka z sosem, przykryj i gotuj na małym ogniu przez jakieś 20 minut.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!