Sałatka z kurczakiem i awokado
Obiad bez sałatki lub surówki? Da się, ale w przypadku ciężkich i tłustych dań, surówki pozwalają je nieco przełamać i dodać całemu obiadowi lekkości. Ale sałatki nie muszą zawsze iść w parze z innymi daniami, zwłaszcza mięsnymi, z powodzeniem możemy je podać jako samodzielne danie.
Sałatka z kurczakiem i awokado
Składniki
- 100 g piersi z kurczaka
- 2 garści sałaty lodowej
- 50 g awokado
- ¼ czerwonej papryki
- 1 garść kiełków z lucerny
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Sos
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka erytrytolu
- 1 łyżeczka oleju lnianego
Sposób przygotowania
- Pierś kurczaka pokrój w kawałki, obsyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, a następnie usmaż na patelni z odrobiną oleju rzepakowego.
- Sałatę umyj, osusz na papierowym ręczniku i porwij na mniejsze kawałki.
- Paprykę umyj, wytrzyj do sucha i pokrój w większą kostkę.
- Awokado obierz i pokrój w kawałki.
- Sałatę wymieszaj z papryką, awokado, ułóż na wierzchu usmażonego kurczaka, a następnie posyp umytymi i osuszonymi kiełkami.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i wylej na sałatkę.
Zostaw komentarz