Sałatka z kurczakiem i szparagami
Gdy sezon szparagowy w pełni, warto go wykorzystać w pełni. Poniżej znajdziesz przepis na sałatkę a la Cezar z dodatkiem zielonych szparagów.
Sałatka z kurczakiem i szparagami
Składniki
- 1 pęczek szparagów
- 250 g piersi z kurczaka
- 30 g boczku wędzonego
- 2 łyżki startego parmezanu
- ½ główki sałaty rzymskiej
- 1 łyżka oleju
- ½ grahamki
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
Sos do sałatki
- 4 łyżki jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- ½ opakowania sosu koperkowo-ziołowego
- ½ łyżeczki erytrytolu
Sposób przygotowania
- Szparagi umyć, odłamać zgrubiałe końcówki i ugotować (wystarczy 3-4 minuty).
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i usmażyć na oleju.
- Boczek pokroić w drobną kostkę, a następnie obsmażyć na patelni na której był kurczak.
- Bułkę pokroić w kostkę, dorzucić do boczku i smażyć aż będą chrupiące.
- Sałatę umyć i porwać na kawałki, wrzucić do salaterki.
- Szparagi pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do sałaty.
- Ząbek czosnku obrać i przepuścić przez praskę lub drobno posiekać.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
- Do salaterki wrzucić kurczaka, boczek i polać sosem, a następnie posypać grzankami i startym parmezanem.
Zostaw komentarz