Zupa cygańska
Gęsta, sycąca i z ogromną ilością dodatków – tak można opisać zupę cygańską. Do jej przygotowania potrzebujesz głównie kawałka boczku, ostrej kiełbasy, ziemniaków, cebuli, czosnku, bulionu wołowego, przypraw i koncentratu pomidorowego. Najwięcej czasu zajmuje obranie i pokrojenie w kawałki wszystkich składników, dlatego najlepiej zrobić to przed gotowaniem lub w trakcie i wszystkie składniki od razu wrzucać do garnka na zupę. W związku z tym, że zupa ta idealnie zastępuje również drugie danie, liczba gotowych porcji w przepisie jest mniejsza, ponieważ są po prostu większe niż np. typowe dla rosołu.
Zupa cygańska
Składniki
- 125 g boczku wędzonego surowego
- 125 g chorizo
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka chilli
- 1½ l bulionu wołowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- 2 łyżki śmietanki
Sposób przygotowania
- Boczek pokrój w kostkę, wrzuć od garnka i smaż, aż zacznie się wytapiać tłuszcz.
- Kiełbasę pokrój w plasterki, dorzuć do boczku i smaż 2-3 minuty.
- Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do boczku oraz kiełbasy.
- Paprykę chilli umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dorzuć do garnka i smaż do momentu, w którym zaczną się rumienić.
- Dodaj mąkę i smaż 3 minuty, a następnie całość zalej bulionem i dokładnie wymieszaj.
- Zawartość garnka posól do smaku, dodaj majeranek i gotuj aż ziemniaki zmiękną.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem.
- Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę i dorzuć do cebuli.
- Na patelnię wsyp suszoną paprykę, dodaj odrobinę soli i smaż przez 2 minuty.
- Do cebuli i papryki dodaj koncentrat pomidorowy i smaż 3 minuty.
- Na patelnię wylej trochę zupy, wymieszaj, zagotuj i przelej do garnka z zupą.
- Całość gotuj przez 10 minut.
- Zupę przed podaniem zabiel lub ozdób kleksem ze śmietany.
Zostaw komentarz