Zupa cygańska

zupa cygańska

Gęsta, sycąca i z ogromną ilością dodatków – tak można opisać zupę cygańską. Do jej przygotowania potrzebujesz głównie kawałka boczku, ostrej kiełbasy, ziemniaków, cebuli, czosnku, bulionu wołowego, przypraw i koncentratu pomidorowego. Najwięcej czasu zajmuje obranie i pokrojenie w kawałki wszystkich składników, dlatego najlepiej zrobić to przed gotowaniem lub w trakcie i wszystkie składniki od razu wrzucać do garnka na zupę. W związku z tym, że zupa ta idealnie zastępuje również drugie danie, liczba gotowych porcji w przepisie jest mniejsza, ponieważ są po prostu większe niż np. typowe dla rosołu.

zupa cygańska

Zupa cygańska

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 45 mins
Danie Zupa
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 125 g boczku wędzonego surowego
  • 125 g chorizo
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka chilli
  • l bulionu wołowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • 2 łyżki śmietanki

Sposób przygotowania
 

  • Boczek pokrój w kostkę, wrzuć od garnka i smaż, aż zacznie się wytapiać tłuszcz.
  • Kiełbasę pokrój w plasterki, dorzuć do boczku i smaż 2-3 minuty.
  • Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do boczku oraz kiełbasy.
  • Paprykę chilli umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dorzuć do garnka i smaż do momentu, w którym zaczną się rumienić.
  • Dodaj mąkę i smaż 3 minuty, a następnie całość zalej bulionem i dokładnie wymieszaj.
  • Zawartość garnka posól do smaku, dodaj majeranek i gotuj aż ziemniaki zmiękną.
  • Cebulę obierz, pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem.
  • Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę i dorzuć do cebuli.
  • Na patelnię wsyp suszoną paprykę, dodaj odrobinę soli i smaż przez 2 minuty.
  • Do cebuli i papryki dodaj koncentrat pomidorowy i smaż 3 minuty.
  • Na patelnię wylej trochę zupy, wymieszaj, zagotuj i przelej do garnka z zupą.
  • Całość gotuj przez 10 minut.
  • Zupę przed podaniem zabiel lub ozdób kleksem ze śmietany.

Podobne przepisy

Zupa krem z groszku z serem...

Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość...

Zupa krem z soczewicy

Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest...

Zupa krem z pora i

Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!