Pasta z białej fasoli

pasta z białej fasoli

Pasty kanapkowe można zrobić właściwie z wszystkiego, nawet z ziaren fasoli. Wymagają one najpierw moczenia, najlepiej przez całą noc, a następnie gotowania przez prawie godzinę. Dopiero wtedy można z nich zrobić jednolitą pastę. Jeśli zależy nam na czasie, suszone ziarna można zastąpić białą fasolą z puszki i uzyskamy bardzo podobny efekt. Do fasoli dodaje się świeże zioła, starty ser żółty, podsmażony czosnek oraz przyprawy. Wszystkie składniki należy wymieszać, a gotową pastę fasolową umieścić na kilka godzin w lodówce.

pasta z białej fasoli

Pasta z białej fasoli

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 3 mins
Danie Pasta do kanapek
Porcje 10 porcji

Składniki
  

  • ¾ szklanki białej fasoli
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 50 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Fasolę zalej zimną wodą i odstaw na 8 godzin.
  • Fasolę gotuj przez 40 minut, aż będzie miękka.
  • Białą fasolę odcedź i odstaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj na jednolitą pastę.
  • Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj czosnek i smaż przez chwilę, a następnie przełóż wszystko do pojemnika z fasolą.
  • Ser żółty zetrzyj na tarce.
  • Do pojemnika z fasolą dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
  • Pastę wstaw do lodówki na 8 godzin.

Porady

  • Zamiast gotować fasolę możesz wykorzystać fasolę z puszki.
  • Jeśli chcesz mieć bardziej jednolitą konsystencję, zmiksuj fasolę z wszystkimi składnikami tuż przed włożeniem jej do lodówki.

Podobne przepisy

Owsianka z bananem i...

Rano masz mało czasu, ale nie wyobrażasz sobie wyjścia z domu bez śniadania? Jeśli...

Owsianka z żurawiną i...

Przyjęło się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Często jednak...

Owsianka z gruszką, makiem i...

Śniadania są ważne, bo dają nam energię na cały dzień. A przynajmniej na jego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!