Pasta z białej fasoli
Pasty kanapkowe można zrobić właściwie z wszystkiego, nawet z ziaren fasoli. Wymagają one najpierw moczenia, najlepiej przez całą noc, a następnie gotowania przez prawie godzinę. Dopiero wtedy można z nich zrobić jednolitą pastę. Jeśli zależy nam na czasie, suszone ziarna można zastąpić białą fasolą z puszki i uzyskamy bardzo podobny efekt. Do fasoli dodaje się świeże zioła, starty ser żółty, podsmażony czosnek oraz przyprawy. Wszystkie składniki należy wymieszać, a gotową pastę fasolową umieścić na kilka godzin w lodówce.
Pasta z białej fasoli
Składniki
- ¾ szklanki białej fasoli
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki posiekanego szczypiorku
- ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 50 g żółtego sera
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Fasolę zalej zimną wodą i odstaw na 8 godzin.
- Fasolę gotuj przez 40 minut, aż będzie miękka.
- Białą fasolę odcedź i odstaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj na jednolitą pastę.
- Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj czosnek i smaż przez chwilę, a następnie przełóż wszystko do pojemnika z fasolą.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Do pojemnika z fasolą dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
- Pastę wstaw do lodówki na 8 godzin.
Porady
- Zamiast gotować fasolę możesz wykorzystać fasolę z puszki.
- Jeśli chcesz mieć bardziej jednolitą konsystencję, zmiksuj fasolę z wszystkimi składnikami tuż przed włożeniem jej do lodówki.
Zostaw komentarz