Placki z maślanki

placki z maślanki

Kto nie lubi naleśników? Ale nie zawsze mamy czas aby je smażyć, zwłaszcza jak przygotujemy za dużo ciasta. Znacznie szybsze są placki, które można rozrobić w przysłowiowym kubku i usmażyć. Poniżej znajdziesz przepis na placki z maślanki, które są banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować ze sobą wszystkie składniki, a następnie usmażyć ciasto na rozgrzanej patelni. Gotowe placki możesz podać posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną.

placki z maślanki

Placki z maślanki

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 35 mins

Składniki
  

  • 500 g maślanki
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej (do smażenia)

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
    UWAGA! Możesz też użyć blendera do ich zmiksowania.
  • Na patelni rozgrzej olej.
  • Smaż placki, odwracając je gdy zaczną się rumienić i uważając aby się nie przypaliły.

Porady

  • Placki można przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Owsianka z bananem i...

Rano masz mało czasu, ale nie wyobrażasz sobie wyjścia z domu bez śniadania? Jeśli...

Owsianka z żurawiną i...

Przyjęło się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Często jednak...

Owsianka z gruszką, makiem i...

Śniadania są ważne, bo dają nam energię na cały dzień. A przynajmniej na jego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!