Ananas w cieście kokosowym

ananas w cieście kokosowym

W praktycznie każdej knajpie serwującej chińskie dania, w menu z deserami, znajduje się banan w cieście lub ananas w cieście. Przygotowanie tego szybkiego deseru we własnym domu nie jest skomplikowane i czasochłonne, a można go zrobić trochę po swojemu. Poniżej przepis na ananasa w mocno kokosowym cieście. Jeśli nie przepadasz za wiórkami kokosowymi, możesz z nich zrezygnować i obsmażyć ananasa w zwykłym, gęstszym cieście naleśnikowym.

ananas w cieście kokosowym

Ananas w cieście kokosowym

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 20 mins
Danie Deser
Porcje 8 porcji

Składniki
  

  • 1 puszka ananasa w plastrach
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru (do posypania)
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Sposób przygotowania
 

  • Plastry ananasa odsącz z zalewy i osusz na ręcznikach papierowych.
  • Mleko, jajko, śmietanę, cukier, mąkę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszaj.
    UWAGA! Zamiast cukru, możesz do ciasta dodać zalewę z ananasa. Konsystencja ciasta powinna być znacznie gęstsza niż w przypadku ciasta na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj więcej mleka lub zalewy.
  • Do ciasta dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
  • Ananasa zanurz w cieście i smaż na głębokim oleju, aż się zrumieni z obu stron.

Porady

  • Plastry ananasa podawaj posypane cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!