Ciasto porzeczkowe
Jedno z najbardziej typowych letnich ciast – ciasto z porzeczkami. Przepis na nie jest banalnie prosty, a samo ciasto zawsze wychodzi. Wystarczy zmiksować ze sobą cukier, olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz jajka, a następnie ciasto przelać do foremki. Na wierzch wysypujemy obtoczone w mące owoce. Pozostaje włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika na 45 minut i gotowe. Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem, albo polać lukrem. Jeśli nie przepadasz za czerwonymi porzeczkami, możesz użyć np. rabarbaru, malin lub truskawek. Możesz też użyć mieszanki owoców sezonowych, ciasto wyjdzie równie pyszne.
Ciasto porzeczkowe
Akcesoria
- forma o średnicy 20 cm lub keksówka
Składniki
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki czerwonych porzeczek
Sposób przygotowania
- Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę.
- Do jajek dodaj przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Do ciasta dolej olej i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie ciasto przelej do przygotowanej formy.
- Porzeczki umyj i odsącz na ręczniku papierowym.
- Porzeczki obtocz w mące, a następnie wysyp je na wierzch ciasta.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45 minut.UWAGA! Ciasto jest gotowe, gdy wbity w nie drewniany patyczek do szaszłyków po wyciągnięciu jest suchy.
Porady
- Podane proporcje starczą na keksówkę, jeśli chcesz przygotować większe ciasto, podwój lub potrój proporcje.
Zostaw komentarz