Ciasto porzeczkowe

ciasto porzeczkowe

Jedno z najbardziej typowych letnich ciast – ciasto z porzeczkami. Przepis na nie jest banalnie prosty, a samo ciasto zawsze wychodzi. Wystarczy zmiksować ze sobą cukier, olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz jajka, a następnie ciasto przelać do foremki. Na wierzch wysypujemy obtoczone w mące owoce. Pozostaje włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika na 45 minut i gotowe. Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem, albo polać lukrem. Jeśli nie przepadasz za czerwonymi porzeczkami, możesz użyć np. rabarbaru, malin lub truskawek. Możesz też użyć mieszanki owoców sezonowych, ciasto wyjdzie równie pyszne.

ciasto porzeczkowe

Ciasto porzeczkowe

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 45 mins
Danie Ciasto
Porcje 6 porcji

Akcesoria

  • forma o średnicy 20 cm lub keksówka

Składniki
  

  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki czerwonych porzeczek

Sposób przygotowania
 

  • Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę.
  • Do jajek dodaj przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Do ciasta dolej olej i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Następnie ciasto przelej do przygotowanej formy.
  • Porzeczki umyj i odsącz na ręczniku papierowym.
  • Porzeczki obtocz w mące, a następnie wysyp je na wierzch ciasta.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45 minut.
    UWAGA! Ciasto jest gotowe, gdy wbity w nie drewniany patyczek do szaszłyków po wyciągnięciu jest suchy.

Porady

  • Podane proporcje starczą na keksówkę, jeśli chcesz przygotować większe ciasto, podwój lub potrój proporcje.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!