Sernik czarno-biały
Czarno-biały sernik z kruchym spodem i masą serową na górze to pyszna oraz elegancka alternatywa dla tradycyjnego sernika. Czekoladowa warstwa idealnie kontrastuje z jasnym serem, dzięki czemu ciasto nie tylko super smakuje ale również ładnie wygląda na talerzu. Sernik jest słodki sam w sobie, ale dla miłośników słodkości warto go jeszcze polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem tuż przed podaniem.
Sernik czarno-biały
Akcesoria
- tortownica o średnicy 18 cm
- tortownica o średnicy 24 cm
Składniki
Kruche ciasto
- 2½ szklanki mąki pszennej 400g
- 2 łyżki kakao 20g
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5g
- 1 kostka margaryny 250g
- 1 jajko L
- 1 żółtko
- 1 szklanka cukru pudru 170g
Masa serowa
- 1 kg twarogu półtłustego
- 6 jajek L
- 1½ szklanki cukru 330g
- 100 g margaryny 100g
- 1 budyń waniliowy 40 g
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej 20g
Sposób przygotowania
Kruche ciasto
- Mąkę pszenną przesiej z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
- Do mąki dodaj wyciągniętą z lodówki margarynę, wbij jajko i dodaj żółtko.
- Wszystkie składniki posiekaj, a następnie zagnieć z nich ciasto.
- Gotowe ciasto podziel na 2 porcje i wyłóż nim dno obu tortownic, a następnie włóż je do lodówki na godzinę.
Masa serowa
- Margarynę rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
- Twaróg trzykrotnie zmiel, a następnie zmiksuj z rozpuszczoną margaryną, mąką ziemniaczaną i budyniem.
- Żółtka ubij z cukrem pudrem na puszystą pianę.
- Do żółtek dodaj twaróg i miksuj na wolnych obrotach do połączenia się składników.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową.
- Piekarnik nagrzej do 160°.
- Kruche ciasto wyciągnij z lodówki, nakłuj w kilku miejscach i wyłóż na nie masę serową.
- Sernik wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika i piecz 90 minut.
- Sernika od razu nie wyciągaj z piekarnika, zostaw go w nim na godzinę.
Porady
- Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień od jego upieczenia.
- Sernik można polać polewą czekoladową lub przed podaniem posypać go cukrem pudrem.
- Sernik ten dzielę najczęściej na dwie porcje z obawy, że na samym środku się nie upiecze do końca oraz za bardzo wyrośnie.
Zostaw komentarz