Sernik czarno-biały

sernik czarno-biały

Czarno-biały sernik z kruchym spodem i masą serową na górze to pyszna oraz elegancka alternatywa dla tradycyjnego sernika. Czekoladowa warstwa idealnie kontrastuje z jasnym serem, dzięki czemu ciasto nie tylko super smakuje ale również ładnie wygląda na talerzu. Sernik jest słodki sam w sobie, ale dla miłośników słodkości warto go jeszcze polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem tuż przed podaniem.

sernik czarno-biały

Sernik czarno-biały

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 1 hr 30 mins
Danie Ciasto
Porcje 16 porcji

Akcesoria

  • tortownica o średnicy 18 cm
  • tortownica o średnicy 24 cm

Składniki
  

Kruche ciasto
  • szklanki mąki pszennej 400g
  • 2 łyżki kakao 20g
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5g
  • 1 kostka margaryny 250g
  • 1 jajko L
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru pudru 170g
Masa serowa
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 6 jajek L
  • szklanki cukru 330g
  • 100 g margaryny 100g
  • 1 budyń waniliowy 40 g
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 20g

Sposób przygotowania
 

Kruche ciasto
  • Mąkę pszenną przesiej z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
  • Do mąki dodaj wyciągniętą z lodówki margarynę, wbij jajko i dodaj żółtko.
  • Wszystkie składniki posiekaj, a następnie zagnieć z nich ciasto.
  • Gotowe ciasto podziel na 2 porcje i wyłóż nim dno obu tortownic, a następnie włóż je do lodówki na godzinę.
Masa serowa
  • Margarynę rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
  • Twaróg trzykrotnie zmiel, a następnie zmiksuj z rozpuszczoną margaryną, mąką ziemniaczaną i budyniem.
  • Żółtka ubij z cukrem pudrem na puszystą pianę.
  • Do żółtek dodaj twaróg i miksuj na wolnych obrotach do połączenia się składników.
  • Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową.
  • Piekarnik nagrzej do 160°.
  • Kruche ciasto wyciągnij z lodówki, nakłuj w kilku miejscach i wyłóż na nie masę serową.
  • Sernik wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika i piecz 90 minut.
  • Sernika od razu nie wyciągaj z piekarnika, zostaw go w nim na godzinę.

Porady

  • Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień od jego upieczenia.
  • Sernik można polać polewą czekoladową lub przed podaniem posypać go cukrem pudrem. 
  • Sernik ten dzielę najczęściej na dwie porcje z obawy, że na samym środku się nie upiecze do końca oraz za bardzo wyrośnie.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!