Sernik z twarogiem z wiaderka

sernik z wiaderka

Sernik jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubionych ciast w naszym kraju o czym może świadczyć jego powszechność w cukierniach. Można go przygotować na setki sposobów, zaczynając od sernika na zimno, przez placki przekładane masą serową, aż po najbardziej wyszukane pieczone serniki. Poniżej znajdziesz przepis na chyba najprostszy i najszybszy sernik, który w dodatku zawsze wychodzi. Do jego przygotowania potrzebujesz kilogram sera z wiaderka, kostkę masła, cztery jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i esencję waniliową. Na początku należy rozpuścić masło, ostudzić i dodać do pozostałych składników, a następnie zmiksować. Gotową masę serową należy przelać do wcześniej przygotowanej formy i piec przez godzinę w piekarniku. Nic prostszego, prawda?

sernik z wiaderka

Sernik z twarogiem z wiaderka

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 1 hr
Danie Ciasto
Porcje 8 porcji

Akcesoria

  • forma o średnicy 24 cm

Składniki
  

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła 82%
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej

Sposób przygotowania
 

  • Włącz piekarnik i rozgrzej do 180°C.
  • Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
  • Jajka ubij z cukrem.
  • Do jajek dodaj twaróg, masło, esencję waniliową oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
  • Gotową masę serową wylej do natłuszczonej formy i wstaw do piekarnika na godzinę.
  • Po godzinie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki.
  • Przed podaniem posyp sernik cukrem pudrem.

Porady

  • Sernik w trakcie pieczenia bardzo wyrasta. Jeśli tak jak ja użyjesz do jego pieczenia prodiża, dodatkowo zabezpiecz górę. Niestety w zetknięciu z górą prodiża sernik bardzo łatwo się przypala co widać na zdjęciu. Sam sernik nie traci na smaku.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!