Sernik z twarogiem z wiaderka
Sernik jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubionych ciast w naszym kraju o czym może świadczyć jego powszechność w cukierniach. Można go przygotować na setki sposobów, zaczynając od sernika na zimno, przez placki przekładane masą serową, aż po najbardziej wyszukane pieczone serniki. Poniżej znajdziesz przepis na chyba najprostszy i najszybszy sernik, który w dodatku zawsze wychodzi. Do jego przygotowania potrzebujesz kilogram sera z wiaderka, kostkę masła, cztery jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i esencję waniliową. Na początku należy rozpuścić masło, ostudzić i dodać do pozostałych składników, a następnie zmiksować. Gotową masę serową należy przelać do wcześniej przygotowanej formy i piec przez godzinę w piekarniku. Nic prostszego, prawda?
Sernik z twarogiem z wiaderka
Akcesoria
- forma o średnicy 24 cm
Składniki
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 4 jajka
- 1 kostka masła 82%
- 150 g cukru
- 100 g mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
Sposób przygotowania
- Włącz piekarnik i rozgrzej do 180°C.
- Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
- Jajka ubij z cukrem.
- Do jajek dodaj twaróg, masło, esencję waniliową oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
- Gotową masę serową wylej do natłuszczonej formy i wstaw do piekarnika na godzinę.
- Po godzinie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki.
- Przed podaniem posyp sernik cukrem pudrem.
Porady
- Sernik w trakcie pieczenia bardzo wyrasta. Jeśli tak jak ja użyjesz do jego pieczenia prodiża, dodatkowo zabezpiecz górę. Niestety w zetknięciu z górą prodiża sernik bardzo łatwo się przypala co widać na zdjęciu. Sam sernik nie traci na smaku.
Zostaw komentarz