Trójkąty francuskie z jabłkiem
Dzięki temu, że w sklepach można kupić gotowe ciasto francuskie, przygotowywanie własnych słodkich przekąsek to dosłownie chwila pracy. Wystarczy ciasto pociąć na mniejsze kawałki i położyć na nie ulubione dodatki, a następnie upiec. Poniżej przepis na trójkątne kieszonki z jabłkiem i cynamonem.
Trójkąty francuskie z jabłkami
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 jabłek
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z cukrem waniliowym oraz cynamonem.
- Ciasto francuskie pokrój na kwadraty, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponacinaj z jednej strony.
- Na jedną połowę wyłóż łyżkę jabłek, a następnie przykryj ponacinaną częścią i zlep brzegi.
- Jajko roztrzep i posmaruj nim trójkąty.
- Gotowe trójkąty piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C (góra-dół) przez 20 minut.
Porady
- Ciastka możesz posypać cukrem pudrem przed podaniem.
- Jabłka, jeśli są bardzo soczyste, możesz odcisnąć przed wyłożeniem ich na ciasto francuskie.
- Jabłka też możesz podprażyć w garnku zamiast wykładać surowe na ciasto.
Zostaw komentarz