Shepherd’s Pie – zapiekanka pasterska

shepherd's pie - zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy w XVIII w. i pod nazwą cottage pie. Jednak największą popularność osiągnęła w latach 70. XIX wieku gdy maszynki do mielenia mięsa stały się dostępne dla większości ludzi.

Zasadniczą różnicą między zapiekanką wiejską (cottage pie), a shepherd’s pie jest mięso. W pierwszym przypadku używa się mielonej wołowiny, a w drugim wyłącznie jagnięciny. Jednak pozostałe składniki są podobne, tak samo jak konstrukcja obu zapiekanek, czyli na spodzie mamy warstwę mięsną, a na górze warstwę ziemniaczaną.

shepherd's pie - zapiekanka pasterska

Shepherd’s pie

Zapiekankę pasterską najlepiej podawać w towarzystwie ciemnego piwa typu irish dry stout, oatmeal stout lub klasycznego Guinness Draught. Shepherd's pie dobrze komponuje się również z piwami typu english pale ale oraz strong bitter.
Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 1 hr
Danie Danie główne
Kuchnia Angielska
Porcje 6 porcji
Kalorie 400 kcal

Składniki
  

Warstwa mięsna
  • 500 g mielonej jagnięciny
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 1 szklanka mrożonego groszku i marchewki
  • ½ szklanki mrożonej kukurydzy
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Warstwa ziemniaczana
  • 900 g ziemniaków
  • ¼ kostki masła 82%
  • 35 g startego parmezanu
  • 40 ml śmietany 18%
  • 40 ml mleka 2%
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania
 

Warstwa mięsna
  • Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie do momentu w którym się zeszkli.
  • Do cebuli dodaj jagnięcinę i cały czas mieszaj drewnianą łopatką, aby ją porozdzielać na drobne części. Dodaj przyprawy (rozmaryn, tymianek, natkę pietruszki, sól, pieprz) i smaż do momentu, w którym jagnięcina zacznie brązowieć.
  • Do mięsa dodaj przepuszczony przez praskę czosnek oraz sos Worcestershire, a następnie wymieszaj.
  • Dodaj mąkę oraz koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj bulion oraz mrożone warzywa. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zredukuj ogień i smaż jakieś 5-10 minut aż cała wilgoć odparuje.
Warstwa ziemniaczana
  • Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki, przepłucz i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu, w którym będą miękkie (widelec będzie w nie wchodził bez większych oporów).
  • Gdy ziemniaki będą miękkie zlej wodę i postaw garnek na ogniu na mniej więcej minutę, aby odparowały resztki wody.
  • Do ziemniaków dodaj masło, śmietanę, mleko oraz przyprawy. Rozgniataj ziemniaki do momentu, w którym nie połączą się z pozostałymi składnikami, tworząc w miarę jednolitą masę.
  • Na koniec dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj.
Łączenie całości
  • Włącz piekarnik i nagrzej go do 200°C.
  • Przygotuję formę o wielkości mniej więcej 24×24 cm. Na dno wyłóż warstwę mięsną, a następnie przykryj ją warstwą ziemniaczaną.
  • Zapiekankę piecz przez 30 minut.

Porady

  • Jeśli nie masz dostępu do jagnięciny, z powodzeniem możesz ją zastąpić bardzo chudą wołowiną. 

Podobne przepisy

Kabaczek faszerowany mięsem...

Sierpień zawsze upływa pod znakiem kabaczków oraz cukinii, z których możemy...

Zapiekanka makaronowa z...

Zapiekanki makaronowe mają kilka zalet – przygotowuje się je w ekspresowym...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!