Bułeczki bao z pieczarkami
Bułeczki bao dają nam wręcz nieograniczone możliwości. Można je wypełnić ulubionymi warzywami, farszem mięsnym pozostałym z obiadu w stylu azjatyckim lub przygotować je w wersji wegetariańskiej. Poniżej znajdziesz tani przepis na bułeczki bao wypełnione farszem z pieczarek.
Bułeczki bao z pieczarkami
Składniki
- bułeczki bao
Farsz
- 400 g pieczarek
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru
- ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu hoisin
- płatki ostrej papryki
Sposób przygotowania
- Pieczarki obierz, a następnie rozgnieć przy pomocy widelca.
- Olej rozgrzej na patelni, dodaj rozdrobnione grzyby i smaż przez 3 minuty.
- Do grzybów dodaj sos sojowy, sok z cytryny i duś pod przykryciem przez 5 minut.
- Czosnek obierz, posiekaj i dodaj do grzybów.
- Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie dodaj do pieczarek.
- Dopraw całość przyprawą 5 smaków i wlej syrop z agawy, wymieszaj.
- Bułeczki bao przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, a następnie wypełnij je farszem i dodaj ulubione składniki.
Zostaw komentarz