Bułeczki bao z pieczarkami

bułeczki bao z pieczarkami

Bułeczki bao dają nam wręcz nieograniczone możliwości. Można je wypełnić ulubionymi warzywami, farszem mięsnym pozostałym z obiadu w stylu azjatyckim lub przygotować je w wersji wegetariańskiej. Poniżej znajdziesz tani przepis na bułeczki bao wypełnione farszem z pieczarek.

bułeczki bao z pieczarkami

Bułeczki bao z pieczarkami

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 15 mins
Danie Danie główne
Porcje 8 porcji

Składniki
  

  • bułeczki bao
Farsz
  • 400 g pieczarek
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm imbiru
  • ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • płatki ostrej papryki

Sposób przygotowania
 

  • Pieczarki obierz, a następnie rozgnieć przy pomocy widelca.
  • Olej rozgrzej na patelni, dodaj rozdrobnione grzyby i smaż przez 3 minuty.
  • Do grzybów dodaj sos sojowy, sok z cytryny i duś pod przykryciem przez 5 minut.
  • Czosnek obierz, posiekaj i dodaj do grzybów.
  • Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie dodaj do pieczarek.
  • Dopraw całość przyprawą 5 smaków i wlej syrop z agawy, wymieszaj.
  • Bułeczki bao przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, a następnie wypełnij je farszem i dodaj ulubione składniki.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!