Dynia zapiekana z serem feta
Jesienią na naszych stołach króluje dynia. Można z niej przyrządzić wiele różnych dań, ale jeśli nie masz ochoty ani czasu na gotowanie to możesz ją zapiec w towarzystwie sera feta. Jeśli nie masz pod ręką fety, możesz ją zastąpić bryndzą lub serem kozim.
Dynia zapiekana z serem feta
Składniki
- 1 dynia hokkaido
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 opakowanie sera feta 200 g
Sposób przygotowania
- Dynię przekrój, wydrąż wnętrze, pokrój w mniejsze kawałki i obierz ze skóry.
- Oczyszczoną dynię pokrój w 1,5 cm kostkę i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, tymianek oraz paprykę.
- Pastę przyprawową przelej do dyni i całość dokładnie wymieszaj.
- Dynię wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz 15 minut.
- Ser feta wyjmij z opakowania i rozkrusz na podpieczoną dynię.
- Dynię z serem feta wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut.
Zostaw komentarz