Dynia zapiekana z serem feta

dynia zapiekana z serem feta

Jesienią na naszych stołach króluje dynia. Można z niej przyrządzić wiele różnych dań, ale jeśli nie masz ochoty ani czasu na gotowanie to możesz ją zapiec w towarzystwie sera feta. Jeśli nie masz pod ręką fety, możesz ją zastąpić bryndzą lub serem kozim.

dynia zapiekana z serem feta

Dynia zapiekana z serem feta

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 25 mins
Danie Danie główne
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 1 dynia hokkaido
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 opakowanie sera feta 200 g

Sposób przygotowania
 

  • Dynię przekrój, wydrąż wnętrze, pokrój w mniejsze kawałki i obierz ze skóry.
  • Oczyszczoną dynię pokrój w 1,5 cm kostkę i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
  • W misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, tymianek oraz paprykę.
  • Pastę przyprawową przelej do dyni i całość dokładnie wymieszaj.
  • Dynię wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz 15 minut.
  • Ser feta wyjmij z opakowania i rozkrusz na podpieczoną dynię.
  • Dynię z serem feta wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!