Kotleciki marchewkowe
Kotlety można zrobić z dowolnego mięsa lub warzyw. Do kotletów warzywnych najczęściej wykorzystuje się bułkę tartą, jajka, starte warzywa i przyprawy. Wszystkie składniki należy wymieszać, uformować kotleciki i smażyć je na rumiano z obu stron. Tak samo wygląda przygotowanie kotletów z marchewki.
Kotleciki marchewkowe
Składniki
- 250 g startej marchewki po odciśnięciu soku
- 15 g masła 1 łyżka
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki bułki tartej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- natka pietruszki
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania
- Marchewkę podsmaż na maśle aby zmiękła, a następnie przełóż ją do miski i odstaw do ostygnięcia.
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Pietruszkę opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj.
- Do marchewki dorzuć czosnek, natkę pietruszki i dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj małe kotleciki i smaż z obu stron na patelni delikatnie spryskanej olejem rzepakowym.
Porady
- Dla urozmaicenia do kotletów można dodać imbir, kurkumę, gałkę muszkatołową, nasiona słonecznika, pestki dyni lub posiekane orzechy włoskie.
Zostaw komentarz