Kotleciki marchewkowe

kotleciki marchewkowe

Kotlety można zrobić z dowolnego mięsa lub warzyw. Do kotletów warzywnych najczęściej wykorzystuje się bułkę tartą, jajka, starte warzywa i przyprawy. Wszystkie składniki należy wymieszać, uformować kotleciki i smażyć je na rumiano z obu stron. Tak samo wygląda przygotowanie kotletów z marchewki.

kotleciki marchewkowe

Kotleciki marchewkowe

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 15 mins
Porcje 12 kotletów

Składniki
  

  • 250 g startej marchewki po odciśnięciu soku
  • 15 g masła 1 łyżka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania
 

  • Marchewkę podsmaż na maśle aby zmiękła, a następnie przełóż ją do miski i odstaw do ostygnięcia.
  • Czosnek obierz i posiekaj.
  • Pietruszkę opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj.
  • Do marchewki dorzuć czosnek, natkę pietruszki i dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj małe kotleciki i smaż z obu stron na patelni delikatnie spryskanej olejem rzepakowym.

Porady

  • Dla urozmaicenia do kotletów można dodać imbir, kurkumę, gałkę muszkatołową, nasiona słonecznika, pestki dyni lub posiekane orzechy włoskie.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!