Pasztet z cukinii

pasztet z cukinii

Jeśli w ogrodzie masz kilka krzaków cukinii, z pewnością szukasz sposobu aby ją jakoś wykorzystać. Jest to wyjątkowo wdzięczne warzywo, z którego można przyrządzić różne dania obiadowe a nawet ciasta. Jedną z ciekawszych propozycji z cukinią w roli głównej z pewnością będzie przygotowanie pasztetu, który można jeść na obiad, śniadanie lub kolację.

pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 1 hr 30 mins
Porcje 10 porcji

Składniki
  

  • 1 kg cukinii
  • 180 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g bułki tartej
  • 60 g kaszy manny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczki sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Cukinię i cebulę posyp 2 łyżeczkami soli, a następnie odstaw na 30 minut aby puściły soki.
  • Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Natkę pietruszki umyj pod bieżącą wodą, osusz na ręczniku papierowym i posiekaj.
  • Cukinię i cebulę dokładnie odciśnij, aby zostało w nich jak najmniej wody.
  • Do cukinii i cebuli dodaj marchewkę, czosnek, natkę, bułkę tartą, kaszę manną, oliwę z oliwek i jajka.
  • Do miski z warzywami wsyp wszystkie przyprawy, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  • Masę warzywną przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, spryskaj z wierzchu oliwą i piecz w 180°C przez 90 minut.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!