Pasztet z cukinii
Jeśli w ogrodzie masz kilka krzaków cukinii, z pewnością szukasz sposobu aby ją jakoś wykorzystać. Jest to wyjątkowo wdzięczne warzywo, z którego można przyrządzić różne dania obiadowe a nawet ciasta. Jedną z ciekawszych propozycji z cukinią w roli głównej z pewnością będzie przygotowanie pasztetu, który można jeść na obiad, śniadanie lub kolację.
Pasztet z cukinii
Składniki
- 1 kg cukinii
- 180 g marchewki
- 100 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 100 g bułki tartej
- 60 g kaszy manny
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 2½ łyżeczki sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Cukinię i cebulę posyp 2 łyżeczkami soli, a następnie odstaw na 30 minut aby puściły soki.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Natkę pietruszki umyj pod bieżącą wodą, osusz na ręczniku papierowym i posiekaj.
- Cukinię i cebulę dokładnie odciśnij, aby zostało w nich jak najmniej wody.
- Do cukinii i cebuli dodaj marchewkę, czosnek, natkę, bułkę tartą, kaszę manną, oliwę z oliwek i jajka.
- Do miski z warzywami wsyp wszystkie przyprawy, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Masę warzywną przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, spryskaj z wierzchu oliwą i piecz w 180°C przez 90 minut.
Zostaw komentarz