Pieczarki faszerowane serkiem topionym

pieczarki faszerowane serkiem topionym

Pieczarki dostępne są cały rok, możemy kupić je w wersji mini, średnie lub ogromne, które najbardziej nadają się do faszerowania i pieczenia na grillu. Bez względu na ich rozmiar możemy je nafaszerować serkiem topionym, zapanierować i upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. W każdej wersji będą stanowiły ciekawe urozmaicenie na talerzu.

pieczarki faszerowane serkiem topionym

Pieczarki faszerowane serkiem topionym

Przygotowanie 25 mins
Gotowanie 20 mins
Danie Przystawka
Porcje 10 pieczarek

Składniki
  

  • 10 pieczarek
  • 2 serki topione kremowe
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • masło

Sposób przygotowania
 

  • Pieczarki umyj, usuń trzonki i obierz.
  • Serki wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, natką i koperkiem.
  • W miseczce rozkłóć jajka.
  • Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą.
  • Kapelusze pieczarek faszeruj masą serową, a następnie zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej.
  • Gotowe pieczarki umieść w naczyniu żaroodpornym i na każdej z nich połóż cienki plasterek masła.
  • Pieczarki zapiekaj do czasu, aż serek zacznie wypływać.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!