Bao z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi

bao z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi

Bułeczki na parze bao w połączeniu z dobrze doprawionym farszem to prawdziwe niebo w gębie. Poniżej znajdziesz propozycję z nadzieniem z kurczaka oraz orzeszków ziemnych. Sos na bazie masła orzechowego oraz syropu klonowego dodaje całości słodyczy, a pikanterię całość zawdzięcza dodatkowi chili.

bao z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi

Bao z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 25 mins
Danie Danie główne
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 1 opakowanie bułeczek Bao
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 50 ml syropu klonowego
  • 50 ml sosu sojowego jasnego
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula dymka
  • ½ łyżeczki trawy cytrynowej suszonej
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Sposób przygotowania
 

  • Czosnek obierz i posiekaj.
  • Szalotkę obierz i posiekaj.
  • ⅓ orzeszków ziemnych posiekaj lub rozdrobnij w malakserze.
  • Cebulę dymkę umyj pod bieżącą wodą, osusz, obierz z wierzchniej warstwy i pokrój w plasterki.
  • Pierś z kurczaka pokrój w paski.
  • W woku rozgrzej olej, dorzuć szalotkę i czosnek.
  • Po minucie dodaj pierś z kurczaka i smaż przez parę minut.
  • Do mięsa dodaj masło orzechowe, sos sojowy, syrop klonowy, chili, trawę cytrynową i ¾ orzeszków ziemnych.
  • Duś wszystko przez 15-20 minut co jakiś czas mieszając.
  • W międzyczasie ugotuj na parze bułeczki bao.
  • Przygotowane nadzienie włóż do bułeczek, posyp posiekaną dymką, orzeszkami oraz czarnym sezamem.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!