Bao z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi
Bułeczki na parze bao w połączeniu z dobrze doprawionym farszem to prawdziwe niebo w gębie. Poniżej znajdziesz propozycję z nadzieniem z kurczaka oraz orzeszków ziemnych. Sos na bazie masła orzechowego oraz syropu klonowego dodaje całości słodyczy, a pikanterię całość zawdzięcza dodatkowi chili.
Bao z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi
Składniki
- 1 opakowanie bułeczek Bao
- 400 g piersi z kurczaka
- 100 g orzeszków ziemnych
- 2 łyżki masła orzechowego
- 50 ml syropu klonowego
- 50 ml sosu sojowego jasnego
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula dymka
- ½ łyżeczki trawy cytrynowej suszonej
- ¼ łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 łyżka oleju sezamowego
Sposób przygotowania
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Szalotkę obierz i posiekaj.
- ⅓ orzeszków ziemnych posiekaj lub rozdrobnij w malakserze.
- Cebulę dymkę umyj pod bieżącą wodą, osusz, obierz z wierzchniej warstwy i pokrój w plasterki.
- Pierś z kurczaka pokrój w paski.
- W woku rozgrzej olej, dorzuć szalotkę i czosnek.
- Po minucie dodaj pierś z kurczaka i smaż przez parę minut.
- Do mięsa dodaj masło orzechowe, sos sojowy, syrop klonowy, chili, trawę cytrynową i ¾ orzeszków ziemnych.
- Duś wszystko przez 15-20 minut co jakiś czas mieszając.
- W międzyczasie ugotuj na parze bułeczki bao.
- Przygotowane nadzienie włóż do bułeczek, posyp posiekaną dymką, orzeszkami oraz czarnym sezamem.
Zostaw komentarz