Bułeczki bao z chrupiącym kurczakiem po koreańsku
Chrupiący kurczak w pikantnym sosie BBQ z dodatkiem świeżych warzyw, otoczony puszystymi bułeczkami bao. Brzmi dobrze? Równie dobrze smakuje.
Bułeczki bao z chrupiącym kurczakiem po koreańsku
Składniki
- bułeczki bao
Marynowany kurczak
- 2 piersi kurczaka
- 250 ml mleka
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki białego pieprzu
- ¼ łyżeczki czosnku granulowanego
Panierka
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka płatków chili
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
Sos koreański (BBQ)
- 2 łyżki pasty gochujang
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
Pozostałe
- olej rzepakowy do smażenia kurczaka
- ¼ ogórka
- 4 rzodkiewki
- świeża kolendra
Sposób przygotowania
Marynowany kurczak
- Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę lub krótkie paski.
- W misce wymieszaj mleko z pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym.
- Pokrojonego kurczaka wrzuć do miski z mlekiem i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Panierka
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solem, pieprzem, papryką, czosnkiem, tymiankiem i płatkami chili.
- Kurczaka wyjmij z mleka i obtocz w panierce.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim opanierowanego kurczaka aż będzie złotobrązowy.
Sos koreański
- Wszystkie składniki sosu umieść w rondelku, wymieszaj i zagotuj.
- Gdy sos będzie gorący, zmniejsz ogień i gotuj sos przez 5 minut aby zgęstniał.
Bułeczki bao z kurczakiem
- Kawałki kurczaka wrzuć do gotowego sosu i dokładnie wymieszaj.
- Rzodkiewki umyj i pokrój w półplasterki.
- Ogórka obierz i pokrój w półplasterki.
- Kolendrę umyj i posiekaj.
- Do bułeczek bao włóż kawałki kurczaka, rzodkiewki, ogórka i posyp całość kolendrą.
Zostaw komentarz