Bułeczki bao z chrupiącym kurczakiem po koreańsku

bułeczki bao z chrupiącym kurczakiem po koreańsku

Chrupiący kurczak w pikantnym sosie BBQ z dodatkiem świeżych warzyw, otoczony puszystymi bułeczkami bao. Brzmi dobrze? Równie dobrze smakuje.

bułeczki bao z chrupiącym kurczakiem po koreańsku

Bułeczki bao z chrupiącym kurczakiem po koreańsku

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 40 mins
Danie Danie główne
Porcje 6 porcji

Składniki
  

  • bułeczki bao
Marynowany kurczak
  • 2 piersi kurczaka
  • 250 ml mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu
  • ¼ łyżeczki czosnku granulowanego
Panierka
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
Sos koreański (BBQ)
  • 2 łyżki pasty gochujang
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
Pozostałe
  • olej rzepakowy do smażenia kurczaka
  • ¼ ogórka
  • 4 rzodkiewki
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania
 

Marynowany kurczak
  • Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę lub krótkie paski.
  • W misce wymieszaj mleko z pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym.
  • Pokrojonego kurczaka wrzuć do miski z mlekiem i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Panierka
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solem, pieprzem, papryką, czosnkiem, tymiankiem i płatkami chili.
  • Kurczaka wyjmij z mleka i obtocz w panierce.
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim opanierowanego kurczaka aż będzie złotobrązowy.
Sos koreański
  • Wszystkie składniki sosu umieść w rondelku, wymieszaj i zagotuj.
  • Gdy sos będzie gorący, zmniejsz ogień i gotuj sos przez 5 minut aby zgęstniał.
Bułeczki bao z kurczakiem
  • Kawałki kurczaka wrzuć do gotowego sosu i dokładnie wymieszaj.
  • Rzodkiewki umyj i pokrój w półplasterki.
  • Ogórka obierz i pokrój w półplasterki.
  • Kolendrę umyj i posiekaj.
  • Do bułeczek bao włóż kawałki kurczaka, rzodkiewki, ogórka i posyp całość kolendrą.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!