Kurczak abodo
Abodo to nie tylko nazwa dania, ale również sposob przygotowywania mięsa, który polega na gotowaniu oraz smażeniu go w occie i soli. Pierwsi z tej techniki konserwowania i przyrządzania mięsa korzystali Filipińczycy, dopiero później danie to stało się słynne na całym świecie.
Kurczak abodo
Składniki
- 6 podudzi kurczaka małych
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 1 cebula
Marynata
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 6 łyżek sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Sos
- 10 ząbków czosnku
- 350 ml wody
- 80 ml octu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 8 liści laurowych
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj (ciemny i jasny sos sojowy, sól, pieprz i cukier).
- Podudzia umyj, osusz i umieść w marynacie, a następnie odstaw na 30 minut.
- Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Cebulę obierz i pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim zamarynowane podudzia aby się zrumieniły z każdej strony.
- Dorzuć na patelnię pokrojoną cebulę i smaż jeszcze przez chwilę.
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu (czosnek, wodę, ocet ryżowy, sos sojowy i liście laurowe), a następnie wylej na patelnię.
- Po 5 minutach zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś przez 30 minut.
- Zdejmij pokrywkę i odparuj sos, aby zgęstniał i obkleił podudzia.
Porady
- Kurczaka podawaj w towarzystwie ryżu.
- Jeśli w czasie duszenia sos za bardzo się zredukuje, możesz dolać kilka łyżek wody.
Zostaw komentarz