Kurczak abodo

kurczak abodo

Abodo to nie tylko nazwa dania, ale również sposob przygotowywania mięsa, który polega na gotowaniu oraz smażeniu go w occie i soli. Pierwsi z tej techniki konserwowania i przyrządzania mięsa korzystali Filipińczycy, dopiero później danie to stało się słynne na całym świecie.

kurczak abodo

Kurczak abodo

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 45 mins
Marynowanie 30 mins
Danie Danie główne
Porcje 3 porcje

Składniki
  

  • 6 podudzi kurczaka małych
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 cebula
Marynata
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 6 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
Sos
  • 10 ząbków czosnku
  • 350 ml wody
  • 80 ml octu ryżowego
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 8 liści laurowych

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj (ciemny i jasny sos sojowy, sól, pieprz i cukier).
  • Podudzia umyj, osusz i umieść w marynacie, a następnie odstaw na 30 minut.
  • Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
  • Cebulę obierz i pokrój w plasterki.
  • Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim zamarynowane podudzia aby się zrumieniły z każdej strony.
  • Dorzuć na patelnię pokrojoną cebulę i smaż jeszcze przez chwilę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki sosu (czosnek, wodę, ocet ryżowy, sos sojowy i liście laurowe), a następnie wylej na patelnię.
  • Po 5 minutach zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś przez 30 minut.
  • Zdejmij pokrywkę i odparuj sos, aby zgęstniał i obkleił podudzia.

Porady

  • Kurczaka podawaj w towarzystwie ryżu.
  • Jeśli w czasie duszenia sos za bardzo się zredukuje, możesz dolać kilka łyżek wody.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!