Kurczak z orzechami nerkowca
Dania azjatyckie smakują rewelacyjnie, jeszcze lepiej wyglądają i przygotowuje się je najczęściej przy użyciu jednej patelni w zaledwie kilka chwil. Kuchnia ta praktycznie nie ma wad, a jeśli nawet jakieś są, to zalety je znacznie przewyższają.
Kurczak z orzechami nerkowca
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- ½ czerwonej papryki
- 1 papryka chili
- 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 1 łyżka sosu rybnego
- 100 g orzechów nerkowca
- 2 łyżki oleju kokosowego
Sos
- 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 1 łyżka brązowego cukru
- 100 ml wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania
Sos
- Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki, a następnie podsmaż na oleju.
- Do czosnku wsyp cukier i wlej sos sojowy, wymieszaj.
- Na patelnię wlej połowę wody i zagotuj.
- W pozostałej wodzie rozrób mąkę, aby nie miała żadnych grudek i wylej całość na patelnię, wymieszaj.
- Sos podgrzewaj aż do jego zgęstnienia.
Kurczak i warzywa
- Kurczaka pokrój w kawałki.
- Paprykę umyj i pokrój w paski.
- Cebulę obierz i pokrój w ósemki.
- Chili umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w półplasterki.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć warzywa i smaż przez 3 minuty.
- Gotowe warzywa przełóż na talerz, a na ich miejsce wrzuć kurczaka i smaż aż do odparowania wody.
- Do kurczaka wlej sos sojowy oraz rybny, dodaj orzechy nerkowca i smaż przez mniej więcej 5 minut.
- Gdy kurczak będzie usmażony, dodaj do niego warzywa i zalej całość sosem, dokładnie wymieszaj.
Porady
- Danie podawaj w towarzystwie ryżu jaśminowego.
Zostaw komentarz