Kurczak z pieczarkami na styl azjatycki

Kuchnia azjatycka zachwyca swoją prostotą, szybkością przygotowania większości dań i rewelacyjnym smakiem oraz aromatem. Nie inaczej jest w przypadku poniższego przepisu, gdzie z zaledwie paru składników można wyczarować przepyszne danie na obiad.

Kurczak z pieczarkami na styl azjatycki
Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 100 g pieczarek
- 2 cebule
- 50 g świeżego imbiru
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju azjatyckiego lub rzepakowego
- 1 cebula dymka
Sos
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml bulionu drobiowego
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka oleju azjatyckiego
Sposób przygotowania
- Kurczaka pokrój w paski, dodaj sos sojowy, wymieszaj i ostaw do zamarynowania na 10 minut.
- Imbir obierz i posiekaj go w paseczki.
- Cebule obierz i pokrój w piórka.
- Papryczkę chili umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w półplasterki.
- Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
- Czosnek obierz i pokrój w kostkę.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos (sos ostrygowy, sojowy, cukier, bulion, olej i pieprz).
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju azjatyckiego.
- Na olej wrzuć czosnek i paprykę chili, smaż na chwilę.
- Na patelnię wrzuć sos, imbir, pieczarki i cebulę, smaż przez 3 minuty cały czas mieszając.
- Do warzyw dorzuć kurczaka, zwiększ ogień i smaż aż do zrumienienia mięsa.
Porady
- Kurczaka podawaj w towarzystwie ryżu jaśminowego. Całość posyp posiekaną cebulą dymką.
Zostaw komentarz