Kurczak z pieczarkami na styl azjatycki

Kurczak z pieczarkami na styl azjatycki

Kuchnia azjatycka zachwyca swoją prostotą, szybkością przygotowania większości dań i rewelacyjnym smakiem oraz aromatem. Nie inaczej jest w przypadku poniższego przepisu, gdzie z zaledwie paru składników można wyczarować przepyszne danie na obiad.

Kurczak z pieczarkami na styl azjatycki

Kurczak z pieczarkami na styl azjatycki

Przygotowanie 25 mins
Gotowanie 15 mins
Danie Danie główne
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 1 pierś z kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 50 g świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju azjatyckiego lub rzepakowego
  • 1 cebula dymka
Sos
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka oleju azjatyckiego

Sposób przygotowania
 

  • Kurczaka pokrój w paski, dodaj sos sojowy, wymieszaj i ostaw do zamarynowania na 10 minut.
  • Imbir obierz i posiekaj go w paseczki.
  • Cebule obierz i pokrój w piórka.
  • Papryczkę chili umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w półplasterki.
  • Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
  • Czosnek obierz i pokrój w kostkę.
  • W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos (sos ostrygowy, sojowy, cukier, bulion, olej i pieprz).
  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju azjatyckiego.
  • Na olej wrzuć czosnek i paprykę chili, smaż na chwilę.
  • Na patelnię wrzuć sos, imbir, pieczarki i cebulę, smaż przez 3 minuty cały czas mieszając.
  • Do warzyw dorzuć kurczaka, zwiększ ogień i smaż aż do zrumienienia mięsa.

Porady

  • Kurczaka podawaj w towarzystwie ryżu jaśminowego. Całość posyp posiekaną cebulą dymką.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!