Kurczak z porem i grzybami mun
Dania kuchni azjatyckiej mają kilka zalet, ale najważniejsza z nich to czas przygotowania. Kurczak z porem i grzybami mun usmażysz w około 10 minut, niestety znacznie więcej czasu poświęcisz na krojenie i mycie warzyw. Kolejnym plusem jest prostota, cena i smak, ponieważ ich dania składają się głównie z kilku lub kilkunastu tanich składników, a to co z nich powstaje to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Kurczak z porem i grzybami mun
Składniki
- 1 pierś z kurczaka ok. 300 g
- 50 g pędów bambusa
- 10 g grzybów mun
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 por mały
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50 ml wody
- 7 łyżek oleju rzepakowego
Sos
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 250 ml wody
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw.
- Pierś z kurczaka pokrój w paski.
- Mąkę ziemniaczaną, wodę i 1 łyżkę oleju wymieszaj, dodaj kurczaka i ponownie całość zamieszaj.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Odetnij zieloną część pora i końcówkę z korzeniami, obierz z wierzchniej warstwy i pokrój w plasterki.
- Imbir obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Pędy bambusa osącz z zalewy.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu – sos sojowy (ciemny i jasny), wodę, cukier, pieprz, sól oraz mąkę ziemniaczaną.
- Miękkie grzyby mun pokrój w paseczki.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej, wrzuć pokrojonego kurczaka i imbir. Smaż przez 2 minuty na dużym ogniu cały czas mieszając.
- Do kurczaka dorzuć cebulę i smaż kolejne 2 minuty.
- Dorzuć pora, pędy bambusa, grzyby mun i przygotowany wcześniej sos, wymieszaj.
- Smaż całość przez kilka minut, aby sos zrobił się gęsty.
Porady
- Podawaj w towarzystwie ryżu oraz posypane posiekanym szczypiorkiem.
Zostaw komentarz