Kurczak z porem i grzybami mun

kurczak z porem i grzybami mun

Dania kuchni azjatyckiej mają kilka zalet, ale najważniejsza z nich to czas przygotowania. Kurczak z porem i grzybami mun usmażysz w około 10 minut, niestety znacznie więcej czasu poświęcisz na krojenie i mycie warzyw. Kolejnym plusem jest prostota, cena i smak, ponieważ ich dania składają się głównie z kilku lub kilkunastu tanich składników, a to co z nich powstaje to prawdziwa uczta dla podniebienia.

kurczak z porem i grzybami mun

Kurczak z porem i grzybami mun

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Danie główne
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 1 pierś z kurczaka ok. 300 g
  • 50 g pędów bambusa
  • 10 g grzybów mun
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 por mały
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml wody
  • 7 łyżek oleju rzepakowego
Sos
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 250 ml wody
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania
 

  • Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw.
  • Pierś z kurczaka pokrój w paski.
  • Mąkę ziemniaczaną, wodę i 1 łyżkę oleju wymieszaj, dodaj kurczaka i ponownie całość zamieszaj.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  • Odetnij zieloną część pora i końcówkę z korzeniami, obierz z wierzchniej warstwy i pokrój w plasterki.
  • Imbir obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Pędy bambusa osącz z zalewy.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu – sos sojowy (ciemny i jasny), wodę, cukier, pieprz, sól oraz mąkę ziemniaczaną.
  • Miękkie grzyby mun pokrój w paseczki.
  • Na patelni rozgrzej pozostały olej, wrzuć pokrojonego kurczaka i imbir. Smaż przez 2 minuty na dużym ogniu cały czas mieszając.
  • Do kurczaka dorzuć cebulę i smaż kolejne 2 minuty.
  • Dorzuć pora, pędy bambusa, grzyby mun i przygotowany wcześniej sos, wymieszaj.
  • Smaż całość przez kilka minut, aby sos zrobił się gęsty.

Porady

  • Podawaj w towarzystwie ryżu oraz posypane posiekanym szczypiorkiem.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!