Paski z piersi kurczaka z czosnkiem

Delikatne paski z piersi kurczaka w cieście z mąki ziemniaczanej, dodatkowo obtoczone w sosie z sosu sojowego, czosnku oraz wina ryżowego. Brzmi dobrze? Jeszcze lepiej smakuje!

Paski z piersi kurczaka z czosnkiem
Składniki
- 1 pierś kurczaka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 ząbki czosnku
- 3 cebule dymki
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 szczypta cukru
- sól
- biały pieprz
- 8 łyżek oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Kurczaka pokrój w kawałki.
- Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Cebulę dymkę obierz, umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w plasterki.
- Mąkę ziemniaczaną wsyp do miseczki, wymieszaj z solą i pieprzem.
- Kawałki kurczaka obtocz w mące.
- W woku rozgrzej 6 łyżek oleju, wrzuć kawałki kurczaka i smaż przez 4 minuty, aż się zrumienią.
- Woka przetrzyj, wlej 2 łyżki oleju i podgrzej na dużym ogniu.
- Na woka wrzuć czosnek i dymkę, smaż przez 2 minuty, dodaj wino, sos sojowy, cukier i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Na woka wrzuć podsmażone kawałki kurczaka, wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.
Zostaw komentarz