Paski z piersi kurczaka z czosnkiem

paski z piersi kurczaka z czosnkiem

Delikatne paski z piersi kurczaka w cieście z mąki ziemniaczanej, dodatkowo obtoczone w sosie z sosu sojowego, czosnku oraz wina ryżowego. Brzmi dobrze? Jeszcze lepiej smakuje!

paski z piersi kurczaka z czosnkiem

Paski z piersi kurczaka z czosnkiem

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 20 mins
Danie Danie główne
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 1 pierś kurczaka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cebule dymki
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 szczypta cukru
  • sól
  • biały pieprz
  • 8 łyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania
 

  • Kurczaka pokrój w kawałki.
  • Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
  • Cebulę dymkę obierz, umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w plasterki.
  • Mąkę ziemniaczaną wsyp do miseczki, wymieszaj z solą i pieprzem.
  • Kawałki kurczaka obtocz w mące.
  • W woku rozgrzej 6 łyżek oleju, wrzuć kawałki kurczaka i smaż przez 4 minuty, aż się zrumienią.
  • Woka przetrzyj, wlej 2 łyżki oleju i podgrzej na dużym ogniu.
  • Na woka wrzuć czosnek i dymkę, smaż przez 2 minuty, dodaj wino, sos sojowy, cukier i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.
  • Na woka wrzuć podsmażone kawałki kurczaka, wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!