Pieczone ćwiartki z kurczaka
Chrupiąca i aromatyczna skóra, wilgotne wnętrze i mamy idealnego kurczaka na obiad. Poniżej przepis na pieczone ćwiartki z kurczaka, które najlepiej podać w towarzystwie ziemniaków i surówki ze świeżych, sezonowych warzyw.
Pieczone ćwiarki z kurczaka
Składniki
- 4 ćwiartki kurczaka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- ½ szklanki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy – czosnek, cebulę, paprykę, pieprz cayenne i czarny oraz sól.
- Ćwiartki z kurczaka umyj, osusz papierowymi ręcznikami i natrzyj łyżeczką oleju rzepakowego.
- Ćwiartki dokładnie obsyp przyprawami.
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie obsmaż na nim kurczaka z każdej strony aby skórka zrobiła się brązowa.
- Gotowe ćwiarki ułóż na ruszcie do pieczenia, spryskaj olejem rzepakowym i wstaw do nagrzanego do 210°C piekarnika na 45 minut (góra-dół). Pod kurczakiem umieść duże naczynie żaroodporne z wodą (około 2 szklanki).
Zostaw komentarz