Pieczone ćwiartki z kurczaka

pieczone ćwiarki z kurczaka

Chrupiąca i aromatyczna skóra, wilgotne wnętrze i mamy idealnego kurczaka na obiad. Poniżej przepis na pieczone ćwiartki z kurczaka, które najlepiej podać w towarzystwie ziemniaków i surówki ze świeżych, sezonowych warzyw.

pieczone ćwiarki z kurczaka

Pieczone ćwiarki z kurczaka

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 45 mins
Danie Danie główne
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • ½ szklanki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania
 

  • W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy – czosnek, cebulę, paprykę, pieprz cayenne i czarny oraz sól.
  • Ćwiartki z kurczaka umyj, osusz papierowymi ręcznikami i natrzyj łyżeczką oleju rzepakowego.
  • Ćwiartki dokładnie obsyp przyprawami.
  • Na patelni rozgrzej olej, a następnie obsmaż na nim kurczaka z każdej strony aby skórka zrobiła się brązowa.
  • Gotowe ćwiarki ułóż na ruszcie do pieczenia, spryskaj olejem rzepakowym i wstaw do nagrzanego do 210°C piekarnika na 45 minut (góra-dół). Pod kurczakiem umieść duże naczynie żaroodporne z wodą (około 2 szklanki).

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!