Pieczone podudzia z kurczaka z marchewką i pietruszką

Podudzia z kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Można je usmażyć na głębokim oleju, usmażyć lub upiec. Ostatnia wersja jest najzdrowsza i najmniej kaloryczna, ponieważ przy pieczeniu nie musimy używać dużej ilości tłuszczu. Poniżej znajdziesz przepis na pieczone podudzia z kurczaka z marchewką oraz pietruszką. Do przygotowania tego dania potrzebujesz wyłącznie 6 składników – podudzi z kurczaka (najlepiej bez skóry), marchewek, pietruszek, soli, pieprzu oraz ulubionych przypraw. Osobiście zawsze używam ziół prowansalskich, ale możesz je zastąpić np. bazylią lub/i tymiankiem. Warzywa należy umyć, obrać i pokroić na plasterki lub półplasterki, w zależności od ich średnicy. Następnie wszystkie składniki umieszcza się w rękawie do pieczenia i wkłada do piekarnika na 50 minut. Jeśli nie masz pod ręką rękawa do pieczenia, możesz użyć dowolnego naczynia żaroodpornego z pokrywką lub całość zawinąć w folię aluminiową. Tak przygotowane podudzia najlepiej smakują w towarzystwie surówki z marchwi i jabłka oraz ryżu.

Pieczone podudzia z kurczaka z marchewką i pietruszką
Składniki
- 8 małych podudzi z kurczaka ok. 720 g
- 4 pietruszki
- 4 marchewki
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Podudzia umyj, obierz ze skóry i posyp przyprawami, a następnie umieść je w rękawie do pieczenia.
- Marchewki i pietruszki umyj, obierz i pokrój w plasterki.
- Warzywa dorzuć do podudzi, zawiąż rękaw i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200°C na 50 minut.
- Podawaj w towarzystwie surówki z marchewki, pora i jabłka oraz ryżu (najlepiej brązowego).
Zostaw komentarz