Pierś z kurczaka w sezamie

pierś z kurczaka w sezamie

Kurczaka można przyrządzić na tysiące różnych sposobów. Poniżej przepis na bardziej azjatycką wersję KFC, czyli kawałki piersi kurczaka w sezamowej panierce smażone na głębokim oleju. Można je podać w towarzystwie ryżu i warzyw lub jako przekąskę z sosem słodko-kwaśnym obok.

pierś z kurczaka w sezamie

Pierś z kurczaka w sezamie

Przygotowanie 25 mins
Gotowanie 15 mins
Danie Danie główne
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 1 pierś z kurczaka podwójna
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 500 ml oleju rzepakowego
  • 150 g sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
Ciasto
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 ml wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj. Jeśli powstałe ciasto jest zbyt gęste (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany) dodaj jeszcze trochę wody.
  • Pierś z kurczaka pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm i posyp solą oraz pieprzem z obu stron.
  • W miseczce wymieszaj dwa rodzaje sezamu – biały i czarny.
  • W rondelku rozgrzej olej do temperatury 180°C.
  • Każdy kawałek kurczaka zanurz w cieście, obtocz w sezamie i smaż na głębokim oleju aż będzie złoty.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!