Pierś z kurczaka w sezamie
Kurczaka można przyrządzić na tysiące różnych sposobów. Poniżej przepis na bardziej azjatycką wersję KFC, czyli kawałki piersi kurczaka w sezamowej panierce smażone na głębokim oleju. Można je podać w towarzystwie ryżu i warzyw lub jako przekąskę z sosem słodko-kwaśnym obok.
Pierś z kurczaka w sezamie
Składniki
- 1 pierś z kurczaka podwójna
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 500 ml oleju rzepakowego
- 150 g sezamu
- 1 łyżka czarnego sezamu
Ciasto
- 10 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 200 ml wody
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj. Jeśli powstałe ciasto jest zbyt gęste (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany) dodaj jeszcze trochę wody.
- Pierś z kurczaka pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm i posyp solą oraz pieprzem z obu stron.
- W miseczce wymieszaj dwa rodzaje sezamu – biały i czarny.
- W rondelku rozgrzej olej do temperatury 180°C.
- Każdy kawałek kurczaka zanurz w cieście, obtocz w sezamie i smaż na głębokim oleju aż będzie złoty.
Zostaw komentarz