Roladki z polędwiczki w sosie śliwkowym

Połączenie mięsa i śliwek to zawsze dobry pomysł, zwłaszcza w przypadku roladek mięsnych. Bardzo często do ich nadzienia wykorzystuje się suszone śliwki, ale dobrym pomysłem jest też przygotowanie do nich sosu ze świeżych śliwek z dodatkiem powideł. Do przygotowania sosu śliwkowego najlepiej nadają się węgierki, ale każdy inny rodzaj również spełni swoją funkcję. W poniższym przepisie na roladki z polędwiczki wieprzowej do nadziania ich wykorzystany został ser camembert delikatnie posypany rozmarynem. Jeśli chcesz możesz bardziej urozmaicić nadzienie, dodając do środka po małym kawałku suszonej śliwki. Roladki najlepiej smakują w towarzystwie białego wina, pieczonych ziemniaków oraz surówek.

Roladki z polędwiczki w sosie śliwkowym
Składniki
- ½ kg polędwiczki wieprzowej
- 150 g sera camembert
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos śliwkowy
- 350 g śliwek węgierek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- ⅓ łyżeczki kardamonu
- ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Polędwiczkę pokrój na plastry o grubości mniej więcej 2cm i rozbij.
- Kotlety z polędwiczki oprósz z dwóch stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Ser camembert pokrój na 16-kawałków.
- Na każdym kotlecie połóż kawałek sera, posyp rozmarynem i zawiń w roladki.
- Sok z cytryny, miód, powidła śliwkowe oraz przyprawy wymieszaj w miseczce.
- Śliwki umyj, rozkrój, wyciągnij pestki i pokrój na ćwiartki.
- Na patelni rozpuść masło i dodaj oliwę z oliwek.
- Na patelni umieść roladki i smaż przez 5 minut z każdej strony, aż się zarumienią.
- Zdejmij roladki z patelni.
- Na patelnię wyłóż pokrojone śliwki i smaż przez 2 minuty.
- Do śliwek wlej sos i zagotuj.
- Na patelnię wyłóż roladki i podgrzej.
Porady
- Zamiast pieprzu cayenne możesz użyć ostrej papryki.
- Do zagęszczenia sosu możesz użyć łyżeczki mąki ziemniaczanej (zamiast powideł śliwkowych).
- Roladki na początku smaż na dużym ogniu, a następnie stopniowo go zmniejszaj.
Zostaw komentarz