Paski wołowiny w pomidorach po azjatycku

Dania kuchni azjatyckiej są banalnie proste w przygotowaniu i co lepsze, potrzebujemy bardzo mało czasu na samo gotowanie. Warto z tego korzystać, bo nie tylko oszczędzamy swój czas, który możemy wykorzystać w inny sposób, ale gotując samodzielnie oszczędzamy pieniądze i lepiej się odżywiamy.

Paski wołowiny w pomidorach po azjatycku
Składniki
- 250 g polędwicy wołowej
- ¾ puszki krojonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 4 cm świeżego imbiru
- 1 cebula
- 200 ml bulionu wołowego
- 6 łyżek ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- biały pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Polędwicę pokrój w cienkie plastry.
- Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- W woku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj pokrojoną polędwicę i smaż na dużym ogniu przez 3 minuty aż się zrumieni.
- Zawartość woka przełóż do miseczki i odstaw.
- Do woka wlej resztę oleju, dodaj cebulę i smaż 3 minuty.
- Do cebuli dorzuć czosnek oraz imbir i smaż kolejne 2 minuty.
- Do warzyw dodaj pokrojone pomidory i smaż przez 5 minut.
- Do zawartości woka wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj 3 minuty.
- Dodaj cukier, sos sojowy, ostrygowy, ketchup, dokładnie wymieszaj i gotuj przez 3 minuty.
- Do woka dorzuć wołowinę i smaż kolejne 3 minuty.
Porady
- Gotowe danie podawaj w towarzystwie ryżu, posypane sezanem oraz posiekaną cebulą dymką.
Zostaw komentarz