Paski wołowiny w pomidorach po azjatycku

paski wołowiny w pomidorach po azjatycku

Dania kuchni azjatyckiej są banalnie proste w przygotowaniu i co lepsze, potrzebujemy bardzo mało czasu na samo gotowanie. Warto z tego korzystać, bo nie tylko oszczędzamy swój czas, który możemy wykorzystać w inny sposób, ale gotując samodzielnie oszczędzamy pieniądze i lepiej się odżywiamy.

paski wołowiny w pomidorach po azjatycku

Paski wołowiny w pomidorach po azjatycku

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 20 mins
Danie Danie główne
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 250 g polędwicy wołowej
  • ¾ puszki krojonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 6 łyżek ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • biały pieprz
  • sól

Sposób przygotowania
 

  • Polędwicę pokrój w cienkie plastry.
  • Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  • W woku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj pokrojoną polędwicę i smaż na dużym ogniu przez 3 minuty aż się zrumieni.
  • Zawartość woka przełóż do miseczki i odstaw.
  • Do woka wlej resztę oleju, dodaj cebulę i smaż 3 minuty.
  • Do cebuli dorzuć czosnek oraz imbir i smaż kolejne 2 minuty.
  • Do warzyw dodaj pokrojone pomidory i smaż przez 5 minut.
  • Do zawartości woka wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj 3 minuty.
  • Dodaj cukier, sos sojowy, ostrygowy, ketchup, dokładnie wymieszaj i gotuj przez 3 minuty.
  • Do woka dorzuć wołowinę i smaż kolejne 3 minuty.

Porady

  • Gotowe danie podawaj w towarzystwie ryżu, posypane sezanem oraz posiekaną cebulą dymką.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!