Wołowina na styl azjatycki
Większość dań kuchni azjatyckiej można przygotować w parę chwil. Nie inaczej jest w przypadku poniższego przepisu. Wystarczy pokroić wołowinę, zamarynować ją i w międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Następnie wszystko należy usmażyć i gotowe.
Wołowina na styl azjatycki
Składniki
- 400 g wołowiny (chudej)
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 cebule dymki
- 1 łyżka sosu sriracha
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 50 ml wody
- 8 łyżek oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Imbir oraz czosnek obierz, a następnie posiekaj.
- Cebulę dymkę umyj, obierz i posiekaj.
- W miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 1 łyżką sosu sojowego, wodą oraz 2 łyżkami oleju.
- Wołowinę pokrój w cienkie paski, przełóż do miseczki z sosem, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka lub większą kostkę.
- Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej, dorzuć mięso i podsmaż cały czas mieszając.
- Dodaj imbir, czosnek, papryki, cebulę i smaż na dużym ogniu przez minutę.
- Na patelnię wsyp paprykę, cukier, sól, pozostały sos sojowy i sriracha. Smaż kolejną minutę.
- Wołowinę wyłóż na talerze i posyp posiekaną cebulą dymką.
Zostaw komentarz