Wołowina na styl azjatycki

wołowina na styl azjatycki

Większość dań kuchni azjatyckiej można przygotować w parę chwil. Nie inaczej jest w przypadku poniższego przepisu. Wystarczy pokroić wołowinę, zamarynować ją i w międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Następnie wszystko należy usmażyć i gotowe.

wołowina na styl azjatycki

Wołowina na styl azjatycki

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Danie główne
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 400 g wołowiny (chudej)
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 cebule dymki
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 50 ml wody
  • 8 łyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania
 

  • Imbir oraz czosnek obierz, a następnie posiekaj.
  • Cebulę dymkę umyj, obierz i posiekaj.
  • W miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 1 łyżką sosu sojowego, wodą oraz 2 łyżkami oleju.
  • Wołowinę pokrój w cienkie paski, przełóż do miseczki z sosem, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka lub większą kostkę.
  • Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
  • Na patelni rozgrzej pozostały olej, dorzuć mięso i podsmaż cały czas mieszając.
  • Dodaj imbir, czosnek, papryki, cebulę i smaż na dużym ogniu przez minutę.
  • Na patelnię wsyp paprykę, cukier, sól, pozostały sos sojowy i sriracha. Smaż kolejną minutę.
  • Wołowinę wyłóż na talerze i posyp posiekaną cebulą dymką.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!