Schab w jabłkach

schab w jabłkach

Schab można przyrządzić na setki sposobów. Poniżej znajdziesz prosty przepis na schab w jabłkach duszony w białym winie. Wyjątkowo prosty w przygotowaniu, ponieważ nie musisz go specjalnie oprawiać, zawijać w roladki lub panierować. Wystarczy pokroić mięso w plastry, rozbić je, oprószyć solą i pieprzem, a następnie przysmażyć na złoty kolor. W międzyczasie można umyć jabłka, pokroić w cząstki (tutaj radzę pokroić je w nieco grubsze plastry, aby za szybko się nie rozgotowały) i podsmażyć na maśle. Następnie jabłka należy zalać białym winem, dodać wcześniej podsmażone kotlety i dusić pod przykryciem. Tak przygotowany schab najlepiej smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków.

schab w jabłkach

Schab w jabłkach

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 35 mins
Danie Danie główne
Porcje 5 porcji

Składniki
  

  • 400 g schabu wieprzowego
  • 3 jabłka
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Schab umyj i pokrój plastry o grubości mniej więcej 2 cm.
  • Schab rozbij na kotlety, oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem.
  • Na dużej patelni rozgrzej olej i wyłóż kolety.
  • Kotlety smaż z obu stron aż do zrumienienia, a następnie przełóż na talerz.
  • Jabłka dokładnie umyj, rozkrój, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cząstki.
  • Na patelnię wrzuć masło i gdy się roztopi dodaj pokrojone jabłka.
  • Jabłka smaż aż zmiękną, około 5 minut w zależności od grubości cząstek.
  • Jabłka zalej winem, dodaj do nich kotlety i duś je na średnim ogniu przez 15 minut z każdej ze stron.

Porady

  • Białe wino możesz zastąpić szklanką jasnego piwa.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!